МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕГАНСКЕ СЛАБЕ КОСТИ

Shutterstock

Иако веганска исхрана многе одушевљава због одређених здравствених благодети, постоје и неки недостаци у одбацивању производа животињског порекла. Једно мало истраживање је показало да је веганство повезано са слабијим костима и већим бројем прелома костију.

Истраживачи су проучавали две групе – 36 вегана и 36 особа који једу сву врсту хране – и направили су им снимке да би проценили здравље њихових костију. Све у свему, вегани су имали слабије кости. Студија коју су спровели истраживачи из мемачког Савезног института за процену ризика такође је открила да вегани имају мање калцијума, важног састојка за здравље костију, у односу на особе које једу све врсте хране. Неки од осталих храњивих састојака који су недостајали веганима били су витамин А, витамин Б2, лизин, цинк и омега-3 масне киселине, пише Insider.

У другој студији, у којој је анализирано 55.000 људи, вегани су имали 2,3 пута више прелома кукова и двоструко већи број сломљених доњих екстремитета у односу на оне који једу сву сврсту хране. Студија је такође открила да неки вегани можда не једу довољно протеина, што је пресудно за здравље костију.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар