MEĐU IZMEĐU

VELIČANSTVENA PROSLAVA

Inženjeri 21. veka

„Svesni smo da bez trougla država-privreda-akademska zajednica i potpune harmonizacije, ne samo strategije, nego i operativne politike razvoja nema napretka Srbije. Stoga je Mašinski fakultet inicirao razgovore na temu industrija 4.0, kao mape puta koji vodi uspehu”, zaključio je dekan prof. dr Radivoje Mitrović na svečanoj akademiji kojom je Mašinski fakultet u Beogradu obeležio 70 godina od osnivanja i 145 godina od uvođenja nastave mašinstva u Srbiji.

Mašinski fakultet u Beogradu svečano je obeležio dva važna datuma u svojoj istoriji – 70 godina od osnivanja i 145 godina od uvođenja nastave mašinstva u Srbiji. Svečanoj akademiji u prepunom amfiteatru (oko 800 posetilaca, a oko stotinak i više ostalo je u predvorju jer su isto toliko unutra stajali) prisustvovali su članovi Vlade Srbije, predstavnici Univerziteta u Beogradu,  SANU, rektori i dekani iz Srbije i regiona, dekani mašinskih fakulteta u Srbiji i regionu, istaknuti privrednici, umetnici, studenti i profesori …

Jubilej Mašinskog fakulteta je prilika  da podsetimo na vrhunske rezultate koje je naša ustanova ostvarila u proteklim decenijama, ali i da predstavimo okvir budućeg razvoja, poručio je dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović, pozdravljajući brojne goste. „Unapređenje kvaliteta obrazovanja, naučnoistraživačkog rada, međunarodne naučne saradnje i saradnje s prviredom su glavni razvojni prioriteti. U nastavi i laboratorijskom radu uveli smo niz inovacija. Mašinski fakultet može da se pohvali najmodernijom laboratorijom iz oblasti IT, centrima za robotiku, eneregetsku efikasnost, motori i motorna vozila, CIAH i mnogo drugih laoboratorija koje omogućavaju da studenti mašinstva, pored vrhunskih teorijskih znanja imaju i praktične kompetencije, istakao je prof. Mitrović.

Mašinski inženjeri presudno su uticali
da Srbija od jedne ruralne zemlje za kratko
vreme postane moderna evropska zemlja,
a to se očekuje i ubuduće.

Osvnuvši se na dostignuća Mašinskog fakulteta, on je posebno izdvojio rad inženjera vazduhoplovstva Nenada Hrisafovića, koji je prisustvovao akademiji, a učestvovao je u konstruisanju i proizvodnji čuvene rakete „arijana 3” u Francuskoj. „Takvih bisera rasutih po svetu Mašinski fakultet i danas ima mnogo i njima su vrata ove ustanove uvek otvorena”, naglasio je dekan MF.

Radivoje Mitrović

Mašinski inženjeri presudno su uticali da Srbija od jedne ruralne zemlje za kratko vreme postane moderna evropska zemlja, a to se očekuje i ubuduće. „Svesni smo da bez trougla država-privreda-akademska zajednica i potpune harmonizacije, ne samo strategije, nego i operativne politike razvoja nema napretka Srbije. Stoga je Mašinski fakultet inicirao razgovore na temu industrija 4.0, kao mape puta koji vodi uspehu”, zaključio je dekan Mašinskog fakulteta.

Svečanoj akademiji je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji istakao da Srbija treba da bude ponosna na generacije studenata i profesora mašinstva koji su prethodnih decenija dali veliki doprinos transformaciji zemlje u moderno društvo. „Doprinos generacija inženjera u oblasti energetike bio je kapitalan. Nema nijednog mikro segmenta našeg energetskog sistema u kojem mašinci nisu dali ogroman doprinos”, rekao je Antić, naglasivši da i budućnost energetskog sektora Srbije, koji je u snažnoj tranziciji, u velikoj meri zavisi od studenata i profesora Mašinskog fakulteta.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da da nema napretka Srbije ako se pitanje životne sredine ne stavi među najviše prioritete i dodao da Mašinski fakultet prednjači u tehnologijama i kadru kada je reč o tome. „Ključno pitanje za bavljenje ekologijom u Srbiji je korišćenje uglja kao energenta koji je u isto vreme i zagađivač. Zato pozivam Mašinski fakulet da nam pomogne da postignemo kompromis održivog razvoja”, poručio je Trivan.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović čestitala je Fakultetu na postignutim rezultatima i istakla da su napori koji se ulažu na svakom tehničkom fakultetu, kao i ostalim fakultetima BU, izuzetno značajni za napredak naše zemlje i regiona. Uz klasičnu nastavu, treba dati veliki značaj i interdisciplinarnosti kao ključnom načinu da odgovorimo izazovima vremena koje dolazi i koje naslućujemo sa platformama kao što industrija 4.0”, navela je Popović.

U ime Srpske akademije nauke i umetnosti, jubilej Mašinskom fakultetu čestitao je potpredsednik SANU, akademik Ljubomir Maksimović.

Svečana akademija završena je uručivanjem specijalne plakete za doprinos razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta: Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kompaniji „Eneroprojekt”, Elektroprivredi Srbije, Naftnoj industriji Srbije, kompaniji „Cepter internešenel”, prof. dr Branislavu Jojiću i dipl. maš .inž. Branislavu Grujiću.

Dobili su je i studentski timovi Confluence Belgrade i „Tenfor drumska strela” za postignut uspeh na međunarodnim svetskim takmičenjima i dostojno predstavljanje Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Srbije.

Nagrađeni su i najbolji studenti: student generacije Miloš Petrašinović, master inženjer mašinstva, koji je ujedno i najbolji student master akademskih studija, kao i najbolji akademci na osnovnim akademskim studijama: Natalija Perišić, Luka Miličić i Jagoš Stojanović.

U ime dobitnika priznanja, privrednika i studenata, zahvalio se prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, inače profesor Mašinskog fakulteta i prvi mentor Formula student tima. „Ponosan sam što sam ovde i što sam mašinac. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće i u narednom periodu da zajedno radi sa Mašinskim fakultetom. Samo udruženi možemo mnogo toga da uradimo. Ministarstvo je pripremilo čitav set novih zakona o nauci, među kojima je i Zakon o Fondu za nauku. Iduće godine ćemo uložiti više u Fond za inovacinu delatnost, a radićemo i na reformi naučnog sektora, koji mora više da služi društvu”, poručio je, između ostalog, prof. Popović.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar