MEĐU IZMEĐU

VODA KAO ZLATO I NAFTA

270 pregleda

Voda se pridružila zlatu, nafti i ostaloj robi kojom se trguje na Volstritu, što samo pokazuje koliko je ovaj resurs ograničen i koliko, uprkos tom saznanju, vodimo računa o njemu.

Naime, od ove nedelje će poljoprivrednici, hedž fondovi i opštine moći da se klade na potencijalnu nestašicu vode, pošto CME Group Inc. pušta na tržište fjučerse kalifornijskog tržišta vode vredne 1,1 milijardi dolara. Prema navodima ove kompanije, fjučersi će pomoći korisnicima vode da bolje upravljaju rizicima i adekvatnije usklade ponudu i potražnju.

To zapravo ne znači da će se trgovati pijaćom vodom iz cevi komunalnih preduzeća, već ugovorima iz ove oblasti. I dok investitori tvrde da je to dobar mehanizam za unapređenje efikasnosti potrošnje vode, analitičari kažu da fjučersi otvaraju mogućnost za veštačko podizanje njene cene, preneo je „Bankar.me”. Uvođenje ovih „vodenih fjučersa na finansijsko tržište najavljeno je još u septembru kada su toplotni talasi i požari divljali po zapadnoj obali SAD.

„Klimatske promene, suše, rast populacije i zagađenje će najverovatnije u narednim godinama podstaći veliki rast cene vode, pojašnjava ovaj fenomen Din Drej, analitičar i direktor RBC Capital Markets..

Kako piše Blumberg, već sada je snabdevanje vodom veliki problem za dve milijarde ljudi, a u narednih nekoliko godina to bi mogao da postane za dve trećine globalne populacije.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar