MEĐU IZMEĐU

VODA NA POVRŠINI MESECA

164 pregleda
Ilustracija

Kina prva otkrila signale ove tečnosti ne Zemljinom pratiocu.

Kineski svemirski program CNSA prvi je otkrio signale vode direktno s povrišine meseca zahvaljujući lunarnoj sondi Chang’e-5. Novo otkriće predstavlja još jedno značajno dostignuće za CNSA, program koji ambiciozno smanjuje zaostatak iza dve istorijske svemirske supersile, SAD i Rusije.U proteklim godinama, zahvaljujući brojnim orbitalnim opservacijama i mjerenjima, ustanovljeno je da voda na Mesecu postoji. Prošle godine je kalifornijska kompanija Masten Space System saopštila da pravi robotski rover koji će moći rudariti led” na Mesecu da budućim lunarnim staništima osigura vodu i kiseonik.

Prema kineskom svemirskom programu, rover ili lunarna sonda dosad nikad nisu otkrili vodu na Mesecu. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Science Advances naučnici su detaljno opisali kako lunarno tlo na mestu slijetanja sonde sadrži manje od 120 grama vode po toni. Sva ova očitavanja su mnogo manja nego na Zemlji, ali ipak potvrđuju postojanje vode u blizini landera.Sonda Chang’e-5 koristila je svoj lunarni mineraloški spektrometar (LMS) za merenje spektralne refleksije regolita i stena. Rezultati su bili u skladu s prvom analizom uzoraka stena uzetih pomoću lunarne sonde.

Američka NASA i ruski Roskosmos glavni su igrači u svemirskim inovacijama i otkrićima, a taj trend traje godinama. NASA je prošle godine obavila prvi kontrolisani let na Marsu pomoću helikoptera Ingenuity, a u oktobru je Rusija postala prva država koja je u svemir poslala filmsku ekipu i time preduhitrila američku kompaniju SpaceX i holivudskog glumca Toma Kruza.

Kina ulaže velike napore da, takođe, postane svemirska supersila, a nedavno je objavila niz fotografija tamne strane Meseca. Prošle godine je saopšrila da sprema reaktor nuklearne fisije za Mesec, koji bi mogao biti 100 puta snažniji od onog koji pravi NASA.Cilj Kine je da pre američke vlade i SpaceX-a pošalje ljude na Mars, i to do 2033. godine.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar