MEĐU IZMEĐU

VODA NA ZEMLJI SA ZEMLJE

134 pregleda
Pixabay

Voda je izvor života na Zemlji, samim tim i u našem Sunčevom sistemu. Saznanje kako je voda stigla na Zemlju moglo bi da bude ključ za potragu za životom na drugim planetama, ali naučnici nisu potpuno sigurni šta je izvor vode na našoj planeti.

Do sada su iznete hipoteze da je voda na Zemlju stigla bombardovanjem asteroidima ili kometama koje nose vodu u mladosti naše planete. Međutim, nova analiza stenja prikupljenog na Mesecu tokom Apolo misija, govori da to možda nije tako.Naučnici iz Lorens Livermor nacionalne laboratorije u SAD izneli su novu pretpostavku da je voda nastala na samoj Zemlji.„Zemlja je ili rođena sa vodom, ili je pogođena nečim što je u suštini bila čista voda, bez mnogo drugih elemenata. Naš rad eliminiše mogućnost meteorita ili asteroida kao mogućeg izvora vode na Zemlji i jasno ukazuje da je Zemlja rođena sa vodom, kaže kosmohemičar Greg Breneka iz Lorens Livermor laboratorije.

Dokazi sa Meseca značajni su, jer je on nastao, kako veruju naučnici, kada i Zemlja, prilikom sudara dva kosmička tela. Mesec, za razliku od Zemlje, nema tektonske ploče niti vremenske prilike, pa erozija manje utiče na geološke dokaze.Naučnici su istraživali tri uzorka sa Meseca, kristalizovana pre oko 4,3 milijarde godina i u njima tražili dva izotopa, nestabilan i radioaktivan rubidijum-87 i izotop u koji se on pretvara, stroncijum-87.

Ova dva elementa prikazuju nestajanje nestabilnih elemenata, što se može „preslikati“ i na vodu. Prema nalazu naučnika, u sistemu Zemlja-Mesec bilo je malo stroncijuma-87 čak i pre sudara koji je razdvojio planetu i satelit.To ukazuje da hipotetički sudar pri kom su se razdvojili Zemlja i Mesec nije uzrokovao nestanak nestabilnih elemenata, pa samim tim ni vode, te da su nestabilni elementi na Zemlji i Mesecu uglavnom nasleđeni od njihovog prethodnika, piše Science Alert.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar