MEĐU IZMEĐU

POŽARI GLAVNA PRETNJA

105 pregleda
Unsplash

Eksperti programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu objavili su da su šumski požari i zagađenje šuma glavne pretnje čovečanstvu. Izveštaj je objavljen na sajtu organizacije.

Šumski požari i zagađenje šuma imaju veoma negativni uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. Eksperti navode da zbog požara drveće može postati izvor zagađenja umesto da bude apsorber gasova sa efektom staklene bašte, pored toga požari dovode do zagađenja vode i otapanja glečera.Zagađenje šuma izaziva hroničnu razdražljivost kod ljudi i utiče na kvalitet sna, što na kraju prouzrokuje pojavu srčanih oboljenja, psihičkih rastrojstva i slabljenje sluha.

Eksperti su naveli da veliku pretnju predstavlja i pojava desinhronizacije ekosistema.Ranije je naučni novinar danskog izdanja „Berlingske Lars Henrik Ogor saopštio da je glavna pretnja životu na Zemlji supervulkan. Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da su klimatske promene pretnja za čovečanstvo.Program Organizacije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu je napravljen 1972. godine. Uloga programa je podsticanja partnerstva u oblasti pažljivog odnosa prema životnoj sredini, kao i stvaranje osnova za poboljšanje kvaliteta života država i naroda bez ugrožavanja budućih generacija.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar