MEĐU IZMEĐU

PAPIRNE KESE NISU BOLJE

180 pregleda
Shutterstock

Stručnjaci kažu da je njihov uticaj na okolinu čak i gori od plastičnih kesa.

Papirne kese mogu da se čine kao dobra alternativa najlonskim kada pakujete voće i povrće u prodavnicama. Lako ih je reciklirati, mogu da se naprave od recikliranog papira i biorazgradive su, zar ne?Zapravo, stručnjaci kažu da je njihov uticaj na okolinu čak i gori od plastičnih kesa.Prvo, potrebno je više materijala za proizvodnju izdržljive papirne kese. To uključuje duga i hemijski obrađena vlakna, prema stručnjacima za održivost. Osim toga, proizvodnja celuloze, koja pomaže biljkama da ostanu krute i uspravne, troši mnogo energije i vode.

Iz tih razloga, uobičajena kesa za jednokratnu upotrebu izrađena od svežih papirnih vlakana morala bi da se koristi najmanje tri puta češće od najlonske kese na bazi nafte kako bi se uravnotežio klimatski efekat, kažu stručnjaci za okolinu. Nažalost, papirne kese su gotovo uvek izrađene od takozvane devičanske pulpe”, papira bez recikliranog sadržaja. Samo su neke od njih napravljene od recikliranog papira.Drugi činilac koji određuje održivost je da li je papirna kesa zaista samo od papira.

Stručnjaci kažu da mnogi proizvođači još uvek koriste ambalažu koja ima zalepljenu plastičnu ili aluminijumsku foliju s unutrašnje strane kako bi se sprečilo kidanje papira kada dođe u dodir s vlagom. Taj drugi materijal može sprečiti da utisnuta štampa uđe u hranu.Takav obrađeni papir predstavlja problem jer se teško može reciklirati. Nemačko savezno ministarstvo okoline takođe ocenjuje papirne kese kao ne baš bolje od plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu”.Ipak, verovatnije je da će se papirnate kese reciklirati i retko završavaju na drveću ili na ulicama poput plastičnih kesa, a ako i završe tako, papirna vlakna brzo trunu pa su na ulicama i na drveću kraće.

Sve u svemu, ako želite da koristite papirne kese, svakako pazite da se koriste nekoliko puta, savetuju iz ministarstva.Kada se upoređuju alternative, mreže za voće i povrće od poliestera za višekratnu upotrebu našle su se na najvišem mestu u lestvici održivosti. Studija iz 2021. godine rađene za potrebe grupe za zaštitu prirode NABU došla je do ovog zaključka, uz pretpostavku da će te mreže biti korišćene najmanje 50 puta.Mnogi supermarketi nude ove mreže kao trajniju alternativu jednokratnim kesama. Prema studiji, za okolinu najbolje su mreže od recikliranog poliestera. Mreže od pamuka su na drugom mestu, uz pretpostavku da će se koristiti najmanje 100 puta. Međutim, morate biti sigurni da su od organskog pamuka. Inače bi proces uzgoja mogao biti vrlo štetan za okolinu zbog velike potrošnje vode.

Zloglasne plastične kese za jednokratnu upotrebu zauzele su treće mesto na lestvici, a papirne kese četvrto. Plastične kese od kukuruznog ili krompirovog skroba, koje se reklamiraju kao biorazgradive, prema mišljenju stručnjaka, nisu dobra alternativa. To je zbog činjenice da je važno reciklirati materijale.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar