MEĐU IZMEĐU

VRANJANKE DRUGE U SVETU

175 pregleda

Učenice Osnovne škole „Svetozar Marković iz Vranja, Leonora Ristić i Anđela Ristić, vicešampionke su Svetskog robotičkog takmičenja koje je održano u Guangdžouu, u Kini.

 Posle uspeha na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, potvrdile su talenat i kvalitet i na svetskom nivou u programiranju robota. Kako bi učestvovale, pomogli su im mnogi, među kojima i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Sa Dalekog istoka planete do krajnjeg juga Srbije – Anđela i Leonora, stigle su nagrađene. Utiske o Kini, takmičenju, uspehu dele sa vršnjacima.

Učestvovale su na Evropskom i Svetskom prvenstvu u robotici, i bile među najboljima. „Nama je bilo najbitnije da predstavimo naš grad i državu najbolje što možemo, pre svega. Bilo je jako puno dece iz puno država, konkurencija je bila jako velika, mi smo se trudile da se što više družimo i upoznamo različite kulture. I na kraju smo postigle dobar uspeh, tako da smo jako zadovoljne”, rekla je Anđela Ristić, učenica OŠ „Svetozar Marković” u Vranju.

Leonora i Anđela bile su u timu sa učenicima iz Francuske, u kategoriji „Tehnički izazov”,programirali su robota, upravljali njime, a zadatak je bio da robot ubacuje prstenove u određena polja. „Pokušavali smo da na što bolji način sarađujemo sa njima, da bi naš timski rad pobedio. Mi smo imali oko dva sata da se upoznamo, da rešimo zadatak, da vežbamo i posle da odemo na takmičenje”, rekla je Leonora Ristić.

„Naš deo takmičenja se bazira na ono još od pre nekoliko godina što smo dobili od organizacije ,Bitka za znanje᾽. Iduće godine ćemo da budemo još bolji, pošto sad imamo više iskustva. One su fenomenalne, samim tim što smo imali malo vremena za spremanje”, istakao je nastavnik Saša Ristić. Za trodnevno takmičenje u Kini pripremali su se mesec dana, u školi imaju opremljenu digitalnu učionicu.

„To su projektne aktivnosti, koje su naravno zaživele i ušle su u nastavni plan i program, samim tim su i održive. Nastavnik već ima robotičku sekciju i to će svakako da zaživi, interesovanje učenika je veliko”, napomenula je direktorka škole Tijana Đokić. Osnovna škola „Svetozar Marković”, podržava talentovane đake, uključena je i u projekat Saveta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve”.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar