MEĐU IZMEĐU

ZAUSTAVLJAĆE OTOPLJENJE

146 pregleda
Shutterstock

Australija je identifikovala jednu ćeliju koja može da zaustavi globalno zagrevanje jedući ugljenik. Do tog zaključka došli su stručnjaci sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju.Proučavali su fitoplankton Prorocentrum cf. balticum, široko rasprostranjen širom sveta. Ovaj mikroorganizam je sposoban za fotosintezu i može da dobije hranljive materije na različite načine. Ova karakteristika omogućava da Prorocentrum cf. balticumzauzime one delove okeana kojima drugi fitoplanktoni ne mogu da se prilagode.

Australijski fitoplankton, na primer, može da privuče i pojede druge mikroorganizme oslobađanjem egzopolimera bogatog ugljen-dioksidom. Ovaj drugi, zauzvrat, privlači i pomaže u imobilizaciji drugih morskih mikroba. Jedenjem dela plena, Prorocentrum cf. balticumoslobađa takozvani egzopolimer u životnu sredinu. Opterećen uhvaćenim plenom, tone na dno, postajući deo prirodne biološke pumpe ugljenika u okeanu.

Prema istraživačima, koristeći apsorpciju ugljenika, Prorocentrum cf. balticummože da spreči klimatske promene. Na osnovu preliminarnih procena, ova vrsta fitoplanktona može da apsorbuje oko 0,02-0,15 gigatona ugljenika godišnje. U izveštajima Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine (SAD) za 2019. Godinu stoji daje za efikasnu borbu protiv globalnog zagrevanja potrebno svake godine očistiti Zemljinu atmosferu od oko deset gigatona ugljen-dioksida. Štaviše, to mora da se radi decenijama – sve do 2050. godine.

O autoru

administrator

Ostavite komentar