LESTVICE ŽIVOTA

BRADA U ŽENSKOM SRCU

197 pregleda
Ilustracija

Da li su ženama privlačniji bradati muškarci ili oni koji se redovno briju, pitanje je koje je zanimalo američke psihologe sa Univerziteta Kvinslend. Evo kakvi su zaključci njihovog istraživanja o kojima piše časopis Psychology Today.

Nošenje brade je kroz istoriju na svim meridijanima bilo povezivano sa mnogim aspektima života: religijom, bogatstvom, klimom, kulturom… Ipak, možda jedno od najvažnijih pitanja jeste šta se ženama dopada.

Istraživanje je sprovedeno na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocenjivale fotografije muškaraca sa različitim stadijumima maljavosti lica.

Puštati je ili ne puštati? To je dilema mnogih muškaraca. Naravno, odluka zavisi od mnogih faktora: ko ste, gde radite, šta vaša žena misli o tome i drugih praktičnih pitanja. Lepota brade za većinu muškaraca leži u tome što, ako im ne odgovaraju ili dosade – danas su tu, sutra već nisu.Bradate muškarce bukvalno samo jedno brijanje deli od promene celokupnog imidža. Ipak, mnogi odlučuju da to ne učine, i da umesto toga iskoriste činjenicu da su, prema istraživanjima – brade in.

Studija Tese Klarkson, doktorandkinje Univerziteta Kvinslend i njenog tima otkrilo je da žene smatraju da su muškarci sa maljama na licu privlačni i dominantni, i društveno i fizički.Istraživanje je sprovedeno na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocenjivale fotografije muškaraca sa različitim stadijumima maljavosti lica.U studiji su žene gledale 30 slika na kojima su prikazani muškarci fotografisani bez brade, sa punom bradom i na fotošopom modifikovanim fotografijama na kojima su izgledali ili ženstvenije ili muževnije.

Ocenjivale su muškarce na fotografijama prema uočenoj privlačnosti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.Rezultati istraživanja ukazivali su na to da su muškarci bili privlačniji,što je više na licu bilo dlaka Bradati muškarci muževnijeg izgleda ocenjeni su kao privlačniji, posebno za dugotrajne veze.Istraživači tumače da bi razlog mogao biti taj što brada ukazuje na muškarca koji je društveno dominantan i fizički jači, a dlake na licu pojačavaju muške karakteristike, dok istovremeno maskiraju manje atraktivne delove lica.

Što se tiče percepcije muškosti, autori su priznali pozitivnu vezu između maskuliniteta lica i fizičke snage, borbene sposobnosti i društvene prihvaćenosti.Eksperimentalno poboljšanje maskuliniteta lica takođe povećava percepciju zrelosti i dominacije.Autori napominju da muževnost lica može kod žena uticati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca.

Međutim, nisu sve žene u studiji volele maljava lica. Razlozi zbog kojih su nekima bradonje bile manje privlačne  uglavnom su bili higijenske prirode – plašile su se vaški, buva i parazita u kosi i koži!

Dalje,autori studije citiraju prethodna istraživanja koja pokazuju da se i sami bradati muškarci osećaju muževnije i da poseduju više testosterona u organizmu, što je bilo povezano i sa višim nivoom društvene dominacije.Takvi muškarci su navodno takođe imali više stereotipnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama od muškaraca koji su bili glatko obrijani.

Međutim, nisu sve žene u studiji volele maljava lica.Razlozi zbog kojih su nekima bradonje bile manje privlačne uglavnom su bili higijenske prirode – plašile su se vaški, buva i parazita u kosi i koži!Očigledno, brade se ne tumače uvek kao znak čistoće i urednosti, a ove žene su na bradu gledale kao na znak loše nege i higijene.

Studija je takođe sadržala zanimljivu psihološku komponentu u vezi sa pripisivanjem moralnih vrednosti. Žene koje su pokazivale ono što su istraživači nazvali „moralnim gađenjem češće su preferirale bradu, što autori pripisuju percepciji da je brada simbol političkog konzervativizma i tradicionalnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama.Autori nisu otkrili da žene sa „većim reproduktivnim ambicijama preferiraju bradu kada razmatraju dugoročne veze. Kada su uključili trenutni status žene u vezi, i slobodne i udate žene koje su želele decu smatrale su da su brade privlačnije od žena koje nisu želele decu.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar