LESTVICE ŽIVOTA

MLADEŽI NADA ZA ĆELAVE

190 pregleda
Shutterstock

Molekuli osteopontina i receptor CD44 imaju ključnu ulogu u aktiviranju rasta dlake, uprkos postojanju velikog broja ostarelih ili senescentnih pigmentnih ćelija.

Međunarodni tim zdravstvenih stručnjaka, predvođen naučnicima sa Kalifornijskog univerzuteta u Irvajnu, otkrio je mehanizam kojim ostarele pigmentne ćelije u koži podstiču rast kose.Studija, objavljena nedavno u časopisu Nature (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06172-8) pokazala je da molekuli osteopontina i receptor CD44 imaju ključnu ulogu u aktiviranju rasta dlake u dlakavim madežima, uprkos postojanju velikog broja ostarelih ili senescentnih pigmentnih ćelija. Otkriće protivreči uvreženom mišljenju da senescentne ćelije ometaju regeneraciju.

Rezultati studije mogli bi postati putokaz za novu generaciju terapija z androgene alopecije, najčešći oblik progresivnog gubitka kose koji je nasledan, a uzrokovan je muškim polnim hormonima androgenima što postoje i kod žena. Androgena alopecija obično se nasleđuje po ženskoj liniji, od majke koja može biti njezin nosilac čak i ako sama ne pati od gubitka kose.To stanje uključuje postupno stanjivanje folikula kose, što dovodi do stvaranja sve tanjih i kraćih vlasi. Kod muškaraca se često ispoljava kao povlačenje linije kose i ćelavost na vrhu glave, a kod žena obično kao opšte stanjivanje kose, posebno na vrhu glave.

„Senescentne ćelije obično se smatraju štetnim za regeneraciju i pretpostavlja se da podstiču proces starenja dok se nakupljaju u tkivima celog tela, no naše istraživanje jasno pokazuje da ćelijska senescencija ima pozitivnu stranu.”

Naučnici su u novoj studiji identifikovali proces kojim senescentne melanocitne ćelije koje proizvode pigment u koži podstiču znatan rast kose u madežima.Madeži su malformacije kože koje se ogledaju u neoplazmi na koži, sluznici, konjunktivi i membrani očiju. Sastoje se od nagomilanih melanocita ili nevus ćelija.Oni sadrže veoma veliki broj senescentnih pigmentnih ćelija, no istraživanja su pokazala da se uprkos tome u njima zbiva vrlo snažan rast dlake.

„Otkrili smo da senescentne pigmentne ćelije proizvode velike količine specifične signalne molekule nazvane osteopontin, koji uzrokuje da uspavani i sitni folikuli aktiviraju svoje matične ćelije i pokrenu snažan rast dugih i gustih dlaka”, rekao je vodeći autor studije Maksim Plikus, profesor razvojne i ćelije biologije na Kalifornijskom univerzitetu.Senescentne ćelije obično se smatraju štetnim za regeneraciju i pretpostavlja se da podstiču proces starenja dok se nakupljaju u tkivima celog tela, no naše istraživanje jasno pokazuje da ćelijska senescencija ima pozitivnu stranu.”

Šta je senscencija?Senescencija ili biološko starenje je postupno pogoršanje funkcionalnih karakteristika u živim organizmima. Može se odnositi na ćelijsku senescenciju ili na senescenciju celog organizma.Rast folikula dlake regulisan je aktivacijom matičnih ćelija. Te ćelije se dele i omogućuju folikulima da ciklički stvaraju novu dlaku. Nakon svakog rasta dlake postoji razdoblje mirovanja tokom kojeg matične ćelije folikula ostaju neaktivne do sledećeg ciklusa.

Nova studija uključivala je eksperimente na mišjim modelima s pigmentiranim mrljama na koži koje su imale hiperaktivirane matične ćelije za stvaranje dlake. One su pokazivale ubrzani rast dlake, vrlo sličan onome koji je u kliničkim opažanjima dokumentovanim u ljudskim dlakavim madežima na koži.Detaljnija analiza otkrila je da senescentne ćelije proizvode velike količine signalnog molekula nazvanog osteopontin, za koji matične ćelije dlake imaju odgovarajući molekularni receptor nazvan CD44. Molekularna interakcija između osteopontina i CD44 aktivirala je matične ćelije dlake, što je u konačnom rezultiralo snažnim rastom dlake.

Da bi potvrdili važnost uloge osteopontina i CD44 u ovom procesu, naučnici su sproveli testove na drugim mišjim modelima kojima su nedostajali svi ključni geni za osteopontin i CD44. Rezultati su pokazali da je kod njih rast kose bio znatno sporiji. Delovanje osteopontina na rast kose takođe je potvrđeno na ljudskim uzorcima ćelija madeža na koži.

„Naši nalazi pružaju kvalitativno nove uvide u odnos između senescentnih ćelija i matičnih ćelija tkiva i otkrivaju pozitivne učinke senescentnih ćelija na matične ćelije folikula dlake”, iujavila je koautorka studije Ćaosije Vang sa Kalifornijskog univerziteta, specijalisrkinja za razvojnu i ćelijsku biologiju.Kako saznajemo više, te informacije se mogu potencijalno upotrebiti za razvoj novih terapija koje ciljaju svojstva senescentnih ćelija i leče širok raspon regenerativnih poremećaja, uključujući uobičajeni gubitak kose. Maksim Plikus je istakao da tim, osim osteopontina i CD44, dublje istražuje i druge molekule u dlakavim madežima na koži i njihovu sposobnost potdsicanja rasta dlake: „Verovatno će naše dalje istraživanje identifikovati dodatne snažne aktivatore dlake”.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar