MEĐU IZMEĐU

MASTURBACIJA ZDRAVA

1.343 pregleda
Pixabay

Osim osećaja zadovoljstva, masturbacija može kod muškaraca pružiti zaštitu od polno prenosivih bolesti jer se tako ispire genitalni trakt, pokazuje novo istraživanje. Otkrili smo da je masturbacija drevna praksa u redu primata”, rekla je antropologinja Matilda Brindl sa Univerziteta Koledž u Londonu. Ona je sa saradnicima analizirala najveću bazu podataka u istoriji koja se odnosila na 105 vrsta primata. Poznato je da je masturbacija široko rasprostranjena kod sisara i drugih životinja poput ptica. Dok su neki primati poznati po navikama samododirivanja, bonobo majmuni se služe uzajamnom masturbacijom u svojem društvenom repertoaru, a makaki znaju koristiti seksualne igračke.

Budući da se primeri masturbacije mogu pronaći u celom evolucionom stablu primata, milovanje vlastitih erogenih zona je, verovatno, drevna zabava koju je rani zajednički predak preneo na sve primate. S obzirom na to da je toliko učestala, ona očito, uz zabavu, ima i dodatne funkcije. Naučnici su analizirali podatke u naučnim publikacijama i zapažanja primatologa i čuvara zooloških vrtova. Otkrili su da je masturbacija češća kod mužjaka unutar vrsta koje se pare s više partnera. Praksa masturbacije je često nestala kod vrsta s jednim partnerom, ali gotovo nikada gde se ženke pare s više mužjaka”, objašnjavaju istraživači.

Ovi nalazi ukazuju na to da bi masturbacija na neki način mogla povećati šanse za oplodnju seksualnom nadmetanjz. Iako još nije jasno kako, jedna pretpostavla tvrdi da može poboljšati kvalitet ejakulata tako što će prvo izbaciti ustajalu spermu, piše Science Alert. No, naučnici su takođe pronašli jake dokaze o koevoluciji masturbacije i pojave patogena kod muškaraca, ukazujući na još jednu dodatnu funkciju – ispiranje mikroorganizama koji uzrokuju bolesti iz genitalnog trakta. Masturbacija je češća kod mužjaka većih vrsta primata, koji ne mogu sami sprovesti detaljnu negu svojih genitalija. Ako se najčešće događa pje seksa, to bi značilo da poboljšava mušku plodnost, a nakon seksa može značiti da se radi o preventivi polno prenosivih infekcija. Do sličnog je zaključka došla studija iz 2010. koja je na afričkim čekinjastim vevericama.

Nijedan pomenuti trend nije primiećen u podacima o masturbaciji ženki primata. Ali to ne znači nužno da kod njih nema dodatnu svrhu. Važno je napomenuti da postoji mnogo manje izveštaja kod ženki primata. To je delimično zato što žensko uzbuđenje i masturbacija mogu biti manje uočljivi nego kod mužjaka”, navode naučnici. Istraživanje The evolution of masturbation is associated with postcopulatory selection and pathogen avoidance in primates objavljeno je u časopisuProceedings of the Royal Society B. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar