MEĐU IZMEĐU

ZAUVEK NESTALE VRSTE

232 pregleda
Tanjug/AP/Haven Daley

Američka agencija proglasila 23 životinjske vrste izumrlim.

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) je odlučila da 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući belokljunog detlića koji zvanično nije viđen od 1944. godine. FWS je utvrdio da su te vrste izumrle“, objavljeno je u saopštenju. Pokrenut je proces da se povuku s liste ugroženih vrsta.Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali da pronađu te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

„S klimatskim promenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na ivici opstanka. Sad je vreme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike, rekla je Deb Haland, američka ministarka zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridžet Fahej iz FWS-a za „Njujork tajms.„To je otrežnjujući podsetnik da je izumiranje posledica promena u životnoj sredini koje uzrokuje čovek.

Među izumrlima je 11 vrsta ptica, osam slatkovodnih školjki, dve vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.Belokljuni detlić je nekada bio najveći detlić u Americi, ali krčenjem starih šuma na jugu SAD uništeno je njegovo stanište. Poslednji put je viđen 1944. na severoistoku Luizijane.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar