МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАВИСНЕ ОД БАЛСАМА?

Shutterstock

Суве, испуцале усне захтевају вашу пажњу док се не смире. Али онда, само сат или два након наношења, поновно осетите исту потребу.

Често се може чути да је нешто без чега се из куће не излази, између осталог и балсам за усне. Неретко се јавља потреба да ставите балсам на усне, нарочито зими. Суве, испуцале усне захтевају вашу пажњу док се не смире. Али онда, само сат или два након наношења, поновно осетите исту потребу. Осећате се као да сте зависни; што га више употребљавате, више осећате да вам треба. Али дерматолог др Ајфе Џеј Родни из клинике Eternal Dermatology and Aesthetics из Мериленда рекла је да балсами не изазивају зависност, иако постоје разлози због којих бисте могли да их користите чешће него што бисте желели.

Зашто усне пуцају? Већина коже на нашем телу прекривена је длачицама, а оне излазе из фоликула, који луче уље. Усне „немају способност влажења изнутра, каже Родни. Kао резултат тога, усне могу да испуцају. Испуцале усне су „упала усана која резултира љуштењем и повећаним мењањем ћелија због нечег попут промене времена или конзумирања нечег на шта је кожа алергична.

Управо у тим ситуацијама људи најчешће посежу за балсамима за усне. Али тек након престанка коришћења открива се темељна упалу. „Кад престанете, упала се распламсава и поновно ћете искусити непријатност, истиче Родни. Можда ће се догодити да не можете да престанете да мажете усне, ако сте навикли на производе с благим стероидима, попут хидрокортизона, који су посебно ефикасни у смиривању упала, а затим се пребаците на нешто једноставније, попут вазелина.

Управо због тога Родни никад не користи балсаме нити их препоручује клијентима. Такви производи могу да садрже додане парфеме и друге алергене који погоршавају сувоћу и упалу. Како она каже, балсами би истовремено могли да буду и решење и проблем. Уместо тога, препоручује танак слој вазелина, који је нежан и садржи само један састојак, пише Insider. „Мање је више јер би чак и састојци козметичких производа, укључујући ружеве, могли да садрже алергене и да иритирају, закључила је Ајфе Родни.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар