МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАВИСНИЦИ ОД МОБИЛНОГ

EPA

Више од трећине млађих одраслих особа показује симптоме овисности о смартфонима, без обзира на то колико времена дневно проведу уз ове уређаје. Зависност од мобилног телефона није службено призната као клиничка дијагноза, али симптоми су утврђени. Истраживање лондонског Kингс колеџа открило је да 39 посто људи од 18 до 30 година показује симптоме попут губљења контроле над временом проведеним на паметном телефону, тескобе кад им је недоступан и занемарују остале аспекте живота.

По резултатима студије отприлике четвртина оних који су показивали знаке зависности, користила је паметни мобилни више од три сата дневно, а додатних 19 посто више од пет сати дневно. Више од две трећине (69 посто) их је казало и да лоше спава, независно од тога колико времена проведу гледајући у свој мобилни. Паметни телефони су постали неодвојив део наших живота и ова је студија важан корак у сагледавању учинка њихове дисфункционалне употребе и поремећаја спавања”, казала је главна ауторка студије Саманта Сон из Одсека за психологију, психијатрију и неурозе Kингс колеџа.

Учествовале су 1.043 особе, а њих 406 испунило је критеријум за дијагнозу зависности. Занимљиво је да је студија утврдила да количина времена проведена уз паметни мобилни није кључна за проблем зависности и лош сан. Показало се да ће елементи бихевиоралне зависности боље предвидети штету повезану с претераним коришћењем паметних телефона него сама дужина употребе”, казала је Сон.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар