MEĐU IZMEĐU

ZAVISNICI OD MOBILNOG

164 pregleda

Više od trećine mlađih odraslih osoba pokazuje simptome ovisnosti o smartfonima, bez obzira na to koliko vremena dnevno provedu uz ove uređaje. Zavisnost od mobilnog telefona nije službeno priznata kao klinička dijagnoza, ali simptomi su utvrđeni.Istraživanje londonskog Kings koledža otkrilo je da 39 posto ljudi od 18 do 30 godina pokazuje simptome poput gubljenja kontrole nad vremenom provedenim na pametnom telefonu, teskobe kad im je nedostupan i zanemaruju ostale aspekte života.

Po rezultatima studije otprilike četvrtina onih koji su pokazivali znake zavisnosti, koristila je pametni mobilni više od tri sata dnevno, a dodatnih 19 posto više od pet sati dnevno. Više od dve trećine (69 posto) ih je kazalo i da loše spava, nezavisno od toga koliko vremena provedu gledajući u svoj mobilni. Pametni telefoni su postali neodvojiv deo naših života i ova je studija važan korak u sagledavanju učinka njihove disfunkcionalne upotrebe i poremećaja spavanja”, kazala je glavna autorka studije Samanta Son iz Odseka za psihologiju, psihijatriju i neuroze Kings koledža.

Učestvovalesu 1.043 osobe, a njih 406 ispunilo je kriterijum za dijagnozu zavisnosti. Zanimljivo je da je studija utvrdila da količina vremena provedena uz pametni mobilni nije ključna za problem zavisnosti i loš san. Pokazalo se da će elementi bihevioralne zavisnosti bolje predvideti štetu povezanu s preteranim korišćenjem pametnih telefona nego sama dužina upotrebe”, kazala je Son.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar