MEĐU IZMEĐU

ZBOGOM, VANZEMALJCI!

478 pregleda

Ako razumni život postoji drugde, osim na Zemlji, zašto ga već nismo pronašli? Drugim rečima, izgledi da otkrijemo vanzemaljce su veoma mali. Istraživači iz Instituta budućnosti čovečnosti na Univerzitetu Oksford upravo su obznanili da su ljudi, verovatno, jedina napredna civilizacija u svekolikom beskraju, iako to sasvim ne jamče.

To su zaključili nakon razmatranja čuvenog Fermijevog paradoksa (po italijanskom nobelovcu Enriku Fermiju koji pitao: Gde su?) i pretpostavki koje ga podržavaju. Rečeni nalaz, naime, odslikava svojevrsno protivrečje između verovatnoće da inteligentna bića još negde obitavaju i nedostatka dokaza za to.

U blisku vezu s ovim viđenjem dovođena je Drejkeova jednačina (prema američkom astronomu i astrofizičaru Frenku Drejku), koja kaže da, čak, i ako je verovatnoća života na drugim mestima mala, zbog starosti i veličine kosmosa moguće je da ima mnogo naprednih civilizacija. Zato su pomenuti istraživači svakom od desetak i više činilaca jednačine dodelili vrednosti od najvećih d najmanjih. Šta su ustanovili?

U trećini slučajeva naša galaksija je potpuno lišena inteligentnog života bilo gde drugde, osim na Zemlji. Ali u drugim scenarijama nije isključeno da iskrsne veliki broj civilizacija. Dakle, ne isključuje se potpuno vanzemaljski život, ali verovatnije da su ljudi jedina inteligentna vrsta u ovom trenutku. No, to se može u budućnosti promeniti.

Istraživanje je objavljeno u studiji „Razrešavanje Fermijevog paradoksa”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar