МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНСКЕ РИБЕ НАЈВЕЋЕ

EPA

Мужјаци су расли нешто брже од женки досегнувши просечно осам метара дуго након што су постигли полну зрелост у добу од 30 година. Женке су досегле 14 метара кад су постале полне зреле с просечно 50 година.

Мужјаци и женке кит-ајкуле, који се хране филтрирањем воде, расту различитим темпом, а женке то чине спорије, но нарасту много веће од мушких примерака, према истраживању које је пружило увид у биологију највећих риба на Земљи. Научници су објавили да су пратили раст 54 китајкуле током десет година на подручју гребена Нингалу уз западну аустралијску обалу, где стотине ових споропливајућих угрожених риба мигрира сваке године.

Утврђено је да су оба пола најбрже расла у младости, око 20 до 30 сантиметара годишње. Свеукупно мужјаци су расли нешто брже од женки досегнувши просечно осам метара дуго након што су постигли полну зрелост у добу од 30 година. Женке су досегле 14 метара кад су постале полне зреле с просечно 50 година. Верује се да кит-ајкуле могу живети 100 до 150 година.Наше истраживање има важне импликације за њихово одржавање”. Најдужи познати примерак има 18 метара.

„Кит-ајкуле су упечатљиве по томе што праве огромна легла до 300 одједном. Тако огромна тела предуслов су за ношење бројног потомства у тијелу женке”, каже морски биолог Марк Микен из аустралијског Института за морске науке који је водио истраживање, објављено у часопису Frontiers in Marine Science. Ти морски пси имају смеђе-сива леђа и стране с белим тачкама и бели трбух.

„Наше истраживање пружа прве доказе да мужјаци и женке расту различитим темпом”, каже Микан. Раније су се научници морали ослањати на процене раста и старосну доб утврђену на темељу костура мртвих риба које су се насукале на обале или су их убили рибари. Узорци су били врло ограничени и нису покривали велики распон животиња отежавајући покушаје стварања поузданих процена образаца раста и развоја.”

Те рибе се хране филтрирањем воде и препливају велике удаљености кроз тропске океане да би пронашле довољно планктона да се одрже.Наше истраживање има важне импликације за њихово одржавање”, каже Микен.

„Ако је потребно много година, 30 или више, за полно сазревање тих животиња, много је претњи попут излова и судара с бродовима због којих могу подлећи пре прилике за размножавање, што чини стратегију њиховог очувања хитним задатком.”

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар