MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT GDE NE BI TREBALO

120 pregleda

Slučajno otkriće života na steni ispod antarktičke ledene ploče Filhner-Rone menja naše razumevanje kako organizmi mogu da žive u sredinama daleko od sunčeve svetlosti, navode britanski biolozi.Probušili su rupu u 900 metara debeloj ploči Filhner-Rone i kroz rupu ubacili kameru u potrazi za muljem na dnu. Na njihovo iznenađenje, otkrili su stenu prepunu životinja.Na snimku se vidi 16 sunđera i 22 neidentifikovane životinje. Ovo je prvi put da je takav oblik života otkriven ispod antarktičke ledene ploče.

„Postoje svakakvi razlozi zbog kojih ne bi trebalo da budu ovde, kaže britanski biolog Hu Grifits, koji je analizirao snimak. Smatra da životinje, koje se verovatno hrane filtriranjem, preživljavaju na hranljivim materijama koje pronađu u vodi na minus dva stepena Celzijusa.

Ono što je čudno jeste što su toliko daleko od bilo kakvih izvora hranljivih materija, imajući u vidu da se stena nalazi daleko od otvorene vode, gde organizmi koji vrše fotosintezu mogu da žive.Štaviše, hrana sunđera verovatno potiče iz još daljih izvora. S obzirom na to šta znamo o okeanskim strujama na tom području, najbliži izvor direktne sunčeve energije udaljen je 600 kilometara.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar