АРГУСОВ ПОГЛЕД

ЗЛАТО ИЗ ТИТОВОГ СЕФА

Тито у свом кабинету (С. Крагујевић)

Комисија је 2013. године пописала, између осталог, око 30 килограма злата, као и полуге од сребра и платинасте плочице. Пронађено је и више од 2.600 златника и 150 комада накита, неки са ликом краља и краљице. У врећама је нађено и ордење, медаље, плакете, сребрно посуђе, употребни предмети од злата, укључујући круну краљице Марије, нумизматичка збирка, новац.


Др Дејан Јововић

пажњу јавности изазива такозвани депо 555 у Народној банци Србије, познатији као „Титов сеф” са разним драгоценостима. Све ствари из депоа 555 пописала је државна комисија, на основу одлуке некадашњег Председништва СФРЈ од марта 1982. Попис и списак са стварима предат је до краја јуна исте године на чување трезору НБЈ, са ознаком „државна тајна”, а обухвата ствари које су се налазиле у објектима Меморијалног центра „Јосип Броз Тито”.

Према закључку Председништва СФРЈ, сви предмети и новац предати су НБЈ записнички, са обавезом да изврши стручну процену вредности предмета, који имају историјску и археолошку вредност и уступи одговарајућим музејским установама у Југославији, а остале предмете да депонује у златне резерве земље или прода на аукцији. Због тога се шпекулише, да је могуће да је знатан број драгоцености Јосипа Броза Тита и породице Карађорђевић у међувремену нестао, било да је „аукцијски продат”, било да је пренет у државне златне резерве.

Титово ордење, према одлуци Председништва СФРЈ, није похрањено у трезор НБЈ. Имајући у виду да нека од њих имају велику материјалну вредност, предложено је да породица Броз добије копије, а да зависно од природе одликовања, држава понуди материјалну надокнаду наследницима, док би се оригинални орден задржао у јавном власништву. Међутим, нека вредна Титова одликовања нашла су се  на неким познатим светским аукцијама.

У фебруару 2013. тадашњи председник Србије Томислав Николић, формирао је трочлану државну комисију која је, неовлашћено, без судског решења, отворила и прегледала сеф у НБС. Самом попису ствари није присуствовао нико од представника суда, пошто је комисија обавестила да њихово присуство није потребно. То је урађено мимо закона, пошто је једино суд пред којим се водила оставинска расправа могао да пописује ствари из сефа.

Отварању сефа без заинтересованих страна, није присуствовао нико од чланова породице Броз, нити њихови адвокати. Убеђени су да су највредније ствари из овога сефа нестале, још почетком деведесетих година прошлог века. Да је Титов сеф похаран, јер недостају разни вредни предмети тврди Титов унук Јосип  Јошка Броз председник КПС-a. Наводи да не зна зашто Николић није хтео да неко од породице присуствује отварању сефа, те да они и даље не знају шта је све комисија тада пописала. Броз каже да „судство неће да се замера власти и да је зато његов поступак најдужи у историји”. Заступник Брозових у ранијој изјави за медије изразио је сумњу да породица вероватно неће добити ништа, јер се од почетка грешило. Нису присуствовали отварању сефа, тако да је све што је пописала  комисија за породицу ирелевантно, а добијено је и неко вештачење без суда.

Комисија је 2013. „децидирано” навела да покретности из овог сефа не спадају у Титову заоставштину и подржала налаз вештака да је то било власништво Карађорђевића, али ни до данас се не зна комплетан списак предмета у сефу. Према доступним подацима, у сеф је похрањено 11 платнених врећа са разним драгоценостима. Комисија  је тада пописала, између осталог, око 30 килограма злата, као и полуге од сребра и платинасте плочице. Пронађено је и више од 2.600 златника и 150 комада накита, неки са ликом краља и краљице. У врећама је нађено и ордење, медаље, плакете, сребрно посуђе, употребни предмети од злата, укључујући круну краљице Марије, нумизматичка збирка, новац…

Овде је реч, углавном, о злату за које се не зна како се нашло у Титовој резиденцији и чему је требало да служи, као и једном броју драгоцености и одликовања из заоставштине породице Карађорђевић. Шпекулише се да је могуће да је ово злато било узето из државних златних резерви, како би било на располагању Титу и руководству земље у случају неке нужде или непредвиђених околности, као што су агресија на земљу или неке сличне околности.

Првом основном суду у Београду, где су Брозови водили оставинску расправу о Титовој имовини, стигао је 2013, после налаза комисије и вештачења, поднесак наследника Карађорђевића, који су први пут на овај начин тражили да виде шта се налази у депоу 555, и да се укључе у оставински поступак, али суд то није дозволио. У свом обраћању јавности крајем 2018, престолонаследник Александар рекао је да „чланови династије имају доказе да ово благо припада њиховој породици”.

Оставинска расправа Брозових почела је још 14. децембра 1983. Нови моменат десио се 2002, одлуком Савезног уставног суда. Отворен је нов процес, у коме треба утврдити шта су Титове личне ствари.

Од када је овај суд утврдио да тај закон није сагласан са Уставом, на делу је чиста отимачина, јер су „владари” Србије поништили Титово политичко и антифашистичко наслеђе, али отимају наследницима његову покретну заоставштину, при чему не бирају средства вршећи и незапамћен притисак на правосуђе – истакла је раније Светлана Броз, Титова унука. Она је подсетила да се оставинска расправа о Титовој имовини дуго води, зато што је некадашње „Председништво СФРЈ утицало на доношење закона о управљању Титовим стварима, јер је желело да сачува – лик и дело Јосипа Броза Тита, па су наследници били онемогућени у остваривању својих права због идеолошких разлога”.

Предмет о оставинској расправи о Титовој имовини из Првог основног суда прешао је у надлежност Вишег суда у Београду, а изгледа трајаће још дуго, јер се тачно не зна ни шта је Титова имовина коју наследници треба да деле.

Садржај сефа 555 Карађорђевићи су тражили и у поступку реституције, а будући да су посебне захтеве поднели наследници краља Петра Другог, принчева Томислава и Андреја, и кнеза Павла и кнегиње Олге, Агенција за реституцију мораће да рашчисти шта је чије и да ли се може вратити у натури или ће ући у укупан износ обештећења. Први основни суд у Београду одбио је 2016. да било шта од ствари из сефа врати Титовим наследницима, али и Карађорђевићима.

Шта се налази на списку, комисија наводно не може да објави све док влада Србије не скине ознаку тајности са тог предмета?! У сефу се налазе, углавном, све ствари са списка, који је сачинило Председништво СФРЈ, речено је незванично у Николићевом кабинету 2017, а пренели неки медији. Ово звучи невероватно, ако је у  међувремену од 1982. до 2013. нестало доста вредних ствари, како тврде Брозови. То ствара сумњу да су нестале, пре свега, Титове ствари и драгоцености без његових личних ознака, а остављене покретности Карађорђевића са њиховим жиговима и  другим ознакама, јер је Николићева комисија тврдила да се у сефу налази, углавном, благо краљевске династије.

Тек када се овај замршени судски поступак заврши, поново попишу све ствари у депоу 555 и сачињени нови списак упореди са ранијим списком Председништва СФРЈ, а затим то обелодани, јавност и наследници ће бити у могућности да сазнају шта се налази у тајанственом сефу и шта недостаје.

(Извор Политика)

О аутору

Stanko

Оставите коментар