ЈУНГОВСKИ ПРЕДЕЛИ

ЗЛОСЛУТНИ СНОВИ

Unsplash/Javier Peñas

Unsplash/Javier Peñas

Из сопственог искуства, казивања поузданих пријатеља и сазнања из литературе, верујем у прекогнитивне снове који наговештавају могуће будуће догађаје. Један од мотива писања овог текста је управо да се укаже да снови могу предвидети шта се може десити особи која сања, у његовој породици, окружењу или у друштву…


Проф. др Душан Поповац

Ласло Пинтер, психолог из Загреба у часопису Centaur (Центaр за интергративни развој) пишући о сновима, посебно о прекогницији у сновима, истиче следеће: Многи психотерапеути негирају постојање прекогнитивних снова, сматрајући их измишљеним и нереалним. Kарл Густав Јунг (1875-1961) био је први у области психијатрије који је веровао у постајање прекогнитивних снова и покушао их објаснити појмом синхроницитета (неузрочна повезаност, случајност)”. Због тога је, а и због веровања да снови поседују божански, тј. нуминозан карактер (numen на латинском: божанство), божанствен, чудесан), био је несхваћен и дуго времена изолован из званичних психијатријских кругова.

На основу сопственог искуства и искуства пријатеља и пацијената Ласло Пинтер тврди да снови обилују прекогнитивним садржајима, да су сложеније природе и да је њихова узрочно-последична веза тешко уочљива! Такви снови могу наговештавати и често упозоравати сањача на евентуалне будуће догађаје, угодне или неугодне. Затим истиче да у погледу неугодних и несрећних прекогнитивних наговештаја постоје две врсте.

Прва врста тиче се будућих догађаја које особа не може више изменити, чак и ако верује да зна шта ће се догодити. Аутор верује да су такви снови дати сањачу као врста учења кроз које он може стећи дубљи увид у себе и у своју ограниченост деловања и да га подучавају прихватању онога што не може изменити. Даље истиче да исправно схватање таквих снова помаже сањачу да се усмери у позитивном смеру, да мора прихватити оно што живот доноси и постати одговорнији у одабирању личног деловања. Другим речима сањач постиже дубљи однос са својом душом и питањима.

За препознавање прекогнитивних снова битно је искуство, а пре свега властита осећајна и интуитивна природа човека. То се, другим речима, може назвати осећајно-интуитивна способност предосећаја будућности кроз снове или у будном стању. Сањање је трансмиија, углавном симболична, актуелног догађања око нас. У сну се могу пројектовати симболи могућих решења, чак и озбиљних научних сазнања…

Млад и успешан лекар уснио је сан где себе види у пиџами на стручном састанку лекара једног великог здравстевног центра. Kад се пробудио претпоставио је да ће имати непријатности… Присетио се и свог писма које је пре пар дана доставио управном одбору медицинског центра. Сан је био следећи: На стручном састанку, лекара начелника одељења, једне велике здравствене установе, појављује се у пиџами, додуше лепој. Непријатно се осећа. Сви други лекари су у белим мантилима. Тражи излаз да се што пре склони”.

Kоментар. Сањач је у поменутом писму, прочитаном на колегијуму, између осталог изнео сопствену оцену рада установе. Битна реченица из написа је да неки старији лекари успоравају неопходан напредак центра”. Само је један од старијих лекара изјавио, да се слаже с примедбама млађег лекара и да се не осећа погођеним. Остали су, мање или више бираним речима, осудили напис. Аутор није присуствовао колегијуму где је прочитан његов напис. Није имао могућност да лично брани свој став. Главни симбол јесте појава у пиџами на јавном месту и осећај нелагодности… А то што је пиџама лепа, нису сви осудили напис и бираним речима…

Слика или име у новинама

Сретне пријатеља око поднева и каже му: Сањао сам те ноћас – на целој насловној страни Новости” твоја слика. Пријатељ му одговори: Замало ме јутрос не згази неки ауто док сам прелазио улицу да купим новине.

Kоментар. Овај мали дијалог био би и коментар сна са сликом у новинама. Треба се причувати када у сну видиш своју слику или слике пријатеља у новинама. Тешко је објаснити овакву подсвесну манифестацију, нарочито за другу особу. Карл Густав Јунг је први у психијатрији веровао у прекогнитивне снове и покушао да их објасни појмом синхроницитета (неузрочна повезаност, случајност)…

Сан: Сањач у сну, види супругу, око чије главе и целог тела круже змије, велике, одвратне, опасне. Она их не примећује. Зове је у сну да се чува. Уплашио се! Пробудио се!

Kоментар. Тог дана у подне, у најтиражнијим дневним новинама, види напис на половини странице, где је супруга сањача битни носилац садржаја текста…

У установи где је супруга радила као лекар били су веома поремећени међуљудски односи. Супруга сањача је покушавала да их поправи… Међутим, наишла је на велики отпор одговорних за тако лоше стање…

Кад видиш себе у сну

Сан: Елегантно обучен, без посебне активности у друштву у коме се налази у сну. Посматра са стране, неупадљив, ништа му недостаје на одећи, уобичајена конверзација”.

Kоментар. Релативно леп сан без посебног очекивања тог дана.

Сан: У друштву и конверзацији садржавником”.

Kоментар. Леп сан. Може се очекивати пријатан догађај тог дана. Пораст самопоуздања.

Сан: У центру пажње или се једва примећује”.

Kоментар. Сан који тог дана може да оптерећује особу која је сањала. Не размишљати о сну.

Држање говора у сну

Сан: Држи говор”.

Kоментар. Зависи од садржаја говора. Може некада садржај говора бити савршено реалан, течан, говор без напора и без аплауза. Може се очекивати некаква пријатност или признање. Пораст смопоуздања.

Сан: Држи говор с напором, не сналази се, недостају му мисли, очекује помоћ”.

Kоментар. Непријатан сан, може да изазове лоше расположење и негативан биоритам… Заборавити сан.

Сан: Говори течно на страном језиком, боље него што то чини на јави.

Kоментар. Пријатан сан, позитивно делује на биоритам и подиже самопоуздање.

Изгубити ципеле, бити бос

Оптерећујући снови су последица неког скривеног страха, искривљене подсвесне манифестације, страха од губитка позиције, материјалног губитка, болести… Сан: Лоше обучен или у поцепаном оделу, недостаје му део одеће”.

Kоментар. Очекивати неку непријатност током дана, ризик да се направи нека грешка у раду. Повећати будност на послу. Заборавити сан.

Сан: Изгубио обућу и упорно је тражи. Остао је бос, иде бос”.

Kоментар. Непријатан сан. У искуству аутора представља ризик за неки

материјални губитак тог дана. Покушати да се сан одмах заборави.

Сан може бити и последица неадекватних услова спавања, откривена стопала, хладноћа… Одбацити сан с тим мотивима…

Сан: Појавити се го на на радном месту…”

Kоментар. Болесник оболео од Паркинсонове болести. Недељу дана пре смрти сањао је да се на радном месту пре десетак година појавио се потпуно наг. Болест је била изузетно тешка. Фатални исход се очекивао.

Сањати себе или друге блиске особе наге несумњиво је непријатно. Права интерпретација је тешка због необичне подсвесне манифестације која улази у свест сањања, очигледно без цензуре свесног као већина других парадоксних и непријатних снова. Kолика је и ако је, уопште, заступљена еротска, сексуална компонента у оваквом сну? Лаичко тумачење јесте да особа која себе види у сну нагу у стану или било где другде да нема без већег ризика да јој се тог дана деси нека непријатност. Али појава у таквом стању на јавном месту, изложена погледу других лица, може да представља ризик моралне компромитације, а и не мора да се деси било шта.

Сан: На аутобуској станици, издвојено од осталих путника, види супругу са отвореним кишобраном у облику пирамиде”.

Kоментар. Убрзо ће код сањачеве супруге бити дијагносткован малигном који је успешно излечен.

Сањање паса

Наводимо пример особе која у сновима не доживљава пса као човековог пријатеља. Напротив, увек их се у сновима прибојавала. Сан: У кругу болнице повећи пас изненада насрну на сањача који се релативно лако и без последица одбрани”.

Kоментар. Сањач је директор здравствене установе и требало је тог јутра да одржи састанак стручног колегијума. Водио је састанак уобичајено. Присећао се сна и очекивао је да ће неко од колега направити неки вербални испад… И то се управо десило. Екстремни албански националиста, лекар, жестоко је напао политику запошљавња рекавши да Албанци морају имати предност…

Захваљујући поменутом сну, директор очекивао је тог дана неку непријатност. Тај насртај пса био је скривена подсвесна манифестација присутног страха од незадовољства лекара албанске националности, који је играо улогу лидера албанских колега.

Уочи писања о сновима

Сан: На неким препознатљивим пределима, као на падинама Дедиња, око Лисичијег потока, ничу велике зграде, различитог степена градње –једне у висину озидане, друге тек изашле из темеља. Много их је на свакој страни, али не види ниједну завршену. Допада му се та масовна градња”, што и у реалном животу увек жели да види.

Kоментар. Уобичајено је сањање израдње у сну када се планира некакво писање, бар за овог аутора. Сан је охрабрајући. Биће много рада, али се може нешто добро урадити. У сну много је кућа, али ниједна завршена… Не мислим да ће се кућа о сновима” завршити овим писањем.

Наводим сан који сам уснио пред устајање, можда између 7 и 8 часова (,24. април 2013): Драгу и блиску особу видим у води, у друштву непознатог млађег човека, лешкаре и мазе се. Сневача то погађа и иде према њима. Они се раздвајају и он примети како она поправља доњи део костима”.

Током преподнева имао је жесток вербални сукоб с блиском особом.

Сневач је био више нападнут и више се бранио, али је и он употребио и ружне речи. Kада се расправа завршила закључио је да није било правог разлога за свађу. Мисли да му је сан наговестио свађу! Али није могао, очигледно, да је предупреди. Покушао је да сан протумачи: део страхова које је имао давно у зрелим годинама, за ту драгу особу, у сну је ослобођен из подсвести, и то је битан разлог да види у сну оно што није желео. Јер оно што је видео у сну сматрао је недозвољеним и непристојним за једну удату жену.

О аутору

Stanko

Оставите коментар