MEĐU IZMEĐU

ZNA SE KO JE TAMNI UBICA

218 pregleda
Doba dinosaurusa

Naučnici tvrde da su razrešili još jednu tajnu: Otkuda je stigao asteroid koji je zbrisao dinosauruse sa Zemlje?

U proseku, asteroid širi od 10 kilometara sa spoljašnjeg ruba asteroidnog pojasa krene prema Zemlji jednom u 250 miliona godina. Naučnici već dugo znaju da je udar asteroida odgovoran za kataklizmičke promene na našoj planeti koje su izbrisale dinosauruse i otvorile prostor za nastanak novih vrsta. Među kojima je i čovek. Naime, kada je asteroid udario u Zemlju, uzrokovao je podizanje velike količine materijala (prašina i kamenje) u atmosferu.

Iako to nije zamračilo Sunce u potpunosti, dovoljno je blokiralo sunčevu svetlost da se poremeti ekosistem i uzrokuje nestanak, procenjuje se, tri četvrtine života na Zemlji.No, naučnici nisu bili sigurni otkuda je došao taj asteroid koji je potpuno promenio prošlost naše planete. Sada su, čini se, rešili tu zagonetku pomoću moderne tehnologije.

Kako su objavili u studiji koja je izašla u časopisu Icarus, za otkrivanje porekla kobnog asteroida grupa naučnika smislila računarski model. Koristili su podatke koje su prikupili iz kratera Čiksulub, na poluostrvu Jukatan u Meksiku, gde se veruje da je asteroid udario. Otkrili su da je predmet koji pao na tom mestu imao visok udio ugljenika.Na temelju tih podataka odredili su koliko često takvi asteroidi napuste asteroidni pojas i krenu ka Zemlji. Hteli su da utvrde da li uopšte moguće da takav odbegli asteroid pogodi Zemlju i prouzrokujr kataklizmičke događaje.

Otkrili su da je to, zaista, moguće i kako je primitivni tamni asteroid došao saspoljašnjih granica glavnog pojasa asteroida u Sunčevom sistemu, negde između Marsa i Jupitera”. Razjasnili su da tamni asteroidi imaju hemijski sastav koji ih čini tamnijima od ostalih asteroida (primerice veći udeo ugljenika).

U proseku, asteroid širi od 10 kilometara saspoljašnjeg ruba pojasa krene ka Zemlji jednom u 250 miliona godina, napisali su istraživači. To se podudara sanalazima koji ukazuju na to da su dinosaurusi izumrli pre 66 miliona godina.Računarski model je, takođe, analizirao koliko često takvi asteroidi pobegnu iz glavnog asteroidnog pojasa u poređenju sa ostalima. Proračuni su pokazali da „više od polovine svih izbačenih asteroida” imaju isti hemijski sastav poput onog koji je zbrisao dinosauruse.

U studiji smo otkrili da oko 60 odsto velikih asteroida koji su pogodili Zemlju dolazi iz spoljašnje polovine asteroidnog pojasa… a većina u toj zoni su tamni ili primitivni. Tako da su šanse 60 posto da će i sledeći takav doći iz istog područja, istakao je za Live Science rukovodilac istraživanja Dejvid Nesvorni iz Jugozapadnog istraživačkog instituta u Koloradu.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar