МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДОВИШНА ПТИЦА

Праисторијски пингвин (Википедија)

Фосилни остаци пингвина величине човека откривени су на Новом Зеланду, саопштио је новозеландски национални музеј Те Папа, а то ће откриће променити размишљање научника о еволуцији птица. Фосил је нађен у стени за коју се процењује да је стара између 55 и 60 милиона година на плажи Јужног острва.

На основу величине костију научници
процењују да је пингвин био висок 165
сантиметара, што је просечна висина
човека, и да је имао 100 килограма.

Алан Тенисон, истраживач и кустос новозеландског музеја Те Папа у Велингтону, открио је први део костура 2004. године. Међутим, извлачење костију, које формирају непотпуни костур, из стене, морало је причекати до 2015. године када је постала доступна технологија за то. На основу величине костију научници процењују да је пингвин био висок 165 сантиметара, што је просечна висина човека, и да је имао 100 килограма. Данашњи највећи пингвин, царски пингвин, висок је 110 центиметара и тежак 23 килограма.

Тенисон је рекао за Радио НЗ да тај фосил има огромну глобалну важност будући да долази из раздобља након што су изумрли диносаури и показује да су џиновски пингвини били међу првима који су се развили. „То досад није било познато”, рекао је Тенисон.

Нова врста названа је Kumimanu biceae – Kumimanu значи „чудовишна птица” на маорском језику, а biceae је у част Beatrice Tenison, познатој као kao Bice, мајци Тенисона, главног истраживача. Тај пројекат, у који су били укључени научници са Новог Зеланда и изНемачке, објављен је у онлајн часопису Nature Communications.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар