МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНФОРМАТИЧКИ ТРЕНДОВИ

1. Традиционално окупљање (ДИС)

Традиционално окупљање (ДИС)

На традициопналном научно-стручном скупу „Информастика 2018”, у организацији Друштва за информатику Србије (ДИС), уз више од стотину присутних, представљена су кључна технолошка стремљења у свету.

Друштво за информатику Србије (ДИС), уз присуство преко 100 учесника, организовало је 15. маја, у свечаној дворани Грађевинског факултета у Београду, традиционални научн-стручни скуп „Информатика 2018”. То је била јединствена прилика да се јавност упозна са неколико најзначајнијих информатичких трендова у савременом свету.

Др Огњен Пантелић са Факултета организационих наука (ФОН) говориo jе о ЕРП (Enterprise Resource Planning) системима у „облаку” (Cloud Computing). Са развојем технологије и интернета, појавила се потреба за доступношћу података било где, без обзира на уређај помоћу кога се приступа подацима. Као одговор на потребе корисника појавила су се ЕРП решења на Cloud платформи. Већина вендора данас нуде ЕРП решења у „облаку”.

Др Жарко Станисављевић са Електротехничког факултета у предавању „Савремени трендови у области сигурности и заштите података” указао је на савремене трендове у области сигурности и заштите података. Када је у питању дужина кључа све указује на то да је још 128 бита довољно, мада се велики број корисника превентивно опредељује за коришћење 256 бита. У области мрежне и интернет сигурности приказана је нова верзије познатог протокола за обезбеђивање сигурности на транспортном слоју (TLS).

Др Ђорђе Кривокапић са ФОН-а и Данило Кривокапић из SHARE финдације у предавању „Утицај GDPR-a на ИТ сектор у Србији” указују на крупне промене у заштити података о личности. Општа уредба о заштити података о личности (GDPR) успоставља нови правни оквир који прописује начин коришћења података о личности грађана и компанија које послују у оквиру ЕУ.

Срећко Миодраговић из копаније „Комтрејд” говориo je на тему „ICO (initial coin offering) – иницијална понуда коина/токена”, концепцијски врло сличној IPO-u (Inicitial Public Offering процедури која је последњи корак пред излазак на берзу неке компаније. Огроман број стартап компанија последњих година управо преко ICO је организовало прикупљање новца за реализацију својих пројеката. Технолошки, у 99% случајева се ICO реализује преко Ethereum blockchain-a, уз прикупљање Ether-a (иначе крипто валуте нa Ethereum мрежи) и добро написане паметне уговоре (smart contract).

Петар Богојевић и Вукашин Влаховић из компаније „Сага” (New Frontier Group) одржали су предавање „Локацијски сервиси у служби маркетинга и продаји”. Они указују да су раст броја мобилних уређаја, њихова свакодневна употреба и све већи прелазак на бежичне технологије отворили пут да се у последњих 10 година развију технологије лоцирања уређаја у затвореном простору. Технологије лоцирања засноване на WiFi-у доживеле су највећу комерцијалну експлоатацију услед своје једноставности, присутности и ниске цене имплементације.

Никола Марковић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар