СРИЦАЊЕ ИСТОРИЈЕ

ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ У СЛАВУ

Манастир Поганово (Википедија)

Манастир Поганово подигнут је крајем 14. века (1395. године), а живописан је богатим тематским програмом тек сто година касније, тачније 1499. године.

На левој обали реке Јерме, недалеко од села Поганово, налази се манастир посвећен Светом Јовану Богослову. Манастир Поганово подигнут је крајем 14. века (1395. године), а живописан је богатим тематским програмом тек сто година касније, тачније 1499. године. Основао га је и подигао српски племић Константин Дејановић Драгаш, сестрић цара Душана, а посветио га је Св. Јовану Богослову.

Константин Дејановић, у историји познат и као Константин Драгаш, био је господар целе источне Србије, дела Косова ‒ по њему названом Драгаш, и северне Македоније, чију управу је делио са властелинском породицом Мрњавчевић. После Бајазитовог, османског освајања овог дела Србије, у походима на Тесалију, Мореју, трновску Бугарску и Цариград ‒ Константинопољ, Константин Драгаш, као и други балкански владари, постаје турски вазал и са Марком Краљевићем гине у бици на Ровинама 1395. године.

У манастиру је до Првог светског рата
чувана такозвана двострука икона ‒
двострана икона са ликовима Богородице
и Јована Богослова, која представља једну
од најлепших с краја 15. века.

Све до 1927. године, кланац реке Јерме био је у потпуности непроходан. Захваљујући томе, манастир је остао неоштећен кроз векове.

Манастир Поганово, са црквом посвећеном Светом Јовану Богослову, један је од највећих и највреднијих споменика српске средњовековне културе. Основа одлично очуване погановске цркве малих је димензија. Једнобродна је, са две бочне апсиде и подсећа на тролисну детелину, носећи посебне одлике моравске архитектуре. Црква манастира Поганово грађена је од слојева камена и цигле. Изнад централног дела наоса манастира је седмострано кубе, а на западној страни кула-звоник.

Манастир Поганово су 1499. године осликали уметници из северне Грчке, и ти прикази се убрајају међу највиша сликарска остварења тога доба на Балкану. Фреске манастира Поганово обухватају сцене и композиције Великих празника, Учења светих отаца, призора из Богородичиног живота, Христово страдање, ликове српских светитеља, балканских анахорета и апостола, који описују идентитет култа светитеља.

Раскошно осликан

Око цркве манастира Светог Јована Богослова у Поганову налази се неколико економских објеката изграђених у оријенталном стилу, који се изузетно складно уклапају у тишину целокупног манастирског комплекса. У манастиру Поганову је до Првог светског рата чувана такозвана двострука икона ‒ двострана икона са ликовима Богородице и Јована Богослова, која представља једну од најлепших средњовековних икона с краја 15. века. Била је поклон царице Јелене, жене византијског цара Манојла II Палеолога (1391‒1425), у знак сећања на оца Константина Дејановића.

Данас се та икона налази у Музеју икона у Софији. Бугари су за време Првог светског рата однели у Софију и изврстан иконостас манастира Поганово, који су у 17. веку израдили мајстори из Дебра. Спокојном духу манастира Поганово значајно доприноси његово величанствено лепо и мирно природно окружење од чије лепоте застаје дах, што његове посетиоце опредељује да му опет дођу у посету.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар