МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КРАЈ ПРОГРАМИРАЊА

Вештачка интелигенција (Википедија)

Вештачка интелигенција (Википедија)

Стручњаци из „Мајкрософта” и истраживачи са Универзитета Кембриџ осмислили су усавршени рачунар, назван „Дипкодер” (DeepCoder), који је у стању да програмерске задатке решава крадући кôдове других рачунара.

Хоће ли програмери у „ропотарницу историје”, а још нису досегли свој зенит? Стара пословица „вежбањем до савршенства”, чини се, подједанко важи за машине. Подесите их да једна другу програмирају, човек постаје сувишан. Како? Увођењем вештачке интелигенције.

Стручњаци из „Мајкрософта” и истраживачи са Универзитета Кембриџ осмислили су усавршени рачунар, назван „Дипкодер” (DeepCoder), који је у стању да програмерске задатке решава крадући кôдове других рачунара. Крупан корак ка самопрограмирању машина и вештачкој интелигенцији.

Према тумачењу истраживача,
то се одиграва у делићима секунде.

Уосталом, већина данашњих уређаја поседује неку врсте вештачке интелигенције, јер се у процесу учења служе понављањем. Алгоритми за тзв. дубоко учење омогућују им да прикупљају знања из скупа података и да их примењују у пракси. Наведимо пример: рачунар се пуни подацима који описују уобичајену плаву боју неба, тако да он касније у низу слика препозна ону која приказује небо.

Дигитални мозак (Википедија)

Дигитални мозак (Википедија)

„Дипкодер” гледа улазе и излазе различитих битова датог кôда, сазнаје који делови какве исходе производе и на основу тога и обједињује стварајући нови програм за решавање задатог проблема. Према тумачењу истраживача, то се одиграва у делићима секунде.

Следећи корак јесте усавршена вештачка интелигенција способна да самостално програмира (и кôдира), што ће означити велики пробој у њеном коришћењу. Коначан циљ је да се програмирање укине рачунари (машине) ће сами описати или представити неку замисао коју ће спровети у дело без коришћењња икаквог програма.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар