МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОВРАТАК У МЛАДОСТ

Ћелијско одмлађивање (Пиксабеј)

Ћелијско одмлађивање (Пиксабеј)

Научници су открили како да зауставе старење у људским ћелијама. Продор је учињен у Методистичком истраживачком институту у Хјустону (САД), преноси руски „Спутњик”. Истраживање је спроведено на деци оболелој од смртоносног наследног оболења прогерија, које узрокује брзо старење и прерано умирање, а објављено у „Часопису Америчког колеџа за кардиологију”.

Посебно су проучили теломере – структуре на крају хромозома – које скраћују а годинама. Ћелијама су убризгали рибонуклеинску киселину да стварају протеин који продужује теломере. Оглед је показао да продужавање теломера ефикасно зауставља старење у изолованим ћелијским узорцима.

Много чинилаца изазива старење, а један од њих је ДНК. Вршци хромозома, теломере, представљају својеврсне „временске чуваре” ћелије. Када се ћелије деле или су подвргнуте физичком или емоционалном стресу, оне се могу скратити. Зато у одређеном тренутку хромозом више не може да обавља своју улогу.

Деца погођена болешћу у 13, 14. или 15. години имала су тела осамдесетогодишњака. Са свим знацима старења: ослабело тело, кости и мишићи, а кожа смежурана. Крвни судови и артерије су, такође, убрзано остарели, изазивајући срчане нападе и мождане ударе. Уколико ни се зауставило скраћивање теломера, старење би се могло преокренути или успорити.

Ћелије третиране рибонуклеинском киселином су се преобратиле, а теломере су им се продужиле, због чега су могле поново да се деле и умножавају.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар