МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„РАЈСКА ПАЛАТА”  ПАДА

Кинеска станица (Википедија)

Кинеска станица (Википедија)

Свемирска станица „Тиангонг-1”, тешка 8,5, тона убрзава свој неконтролисани пад, а њен контакт са Земљиним тлом би требало да се догоди за неколико месеци. Kако наводи британски Гардијан, „Тиангонг” (у преводу Рајска палата) послата је у Земљину орбиту 2011. године. Станица је коришћена за мисије са посадом и без ње, а у историју је ушла као место прве свемирске мисије једне жене астронаута из Kине.

Влада у Пекингу је прошле године саопштила да је комуникација и контрола над станицом изгубљена и да ће се она срушити на Земљу. „Тиангонг” је протеклих недеља почео да улази у гушће делове атмосфере, због чега је његов пад добио на убрзању. Рачуна се да ће већи део станице сагорети у атмосфери, али ће, према речима астрофизичара Џонатана Мекдауела, његови делови тешки и до 100 килограма ипак пасти на Земљу.

Kинеска свемирска агенција је обавестила Уједињене нације да ће се „Тиангонг-1” срушити у периоду између октобра 2017. и априла 2018. године. Шансе да ће његови остаци некога повредити или убити су мале, али се Пекинг обавезао да обавести УН када пад коначно почне. Мекдауел, међутим, каже да ће тешко моћи да се одреди тачно време и локација пада, чак и неколико дана пре његовог почетка. Он сматра да, у најбољем случају, може бити реч о само неколико сати.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар