МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА МАРСУ

Исушена површина (НАСА)

Исушена површина (НАСА)

Пронашли су исушено корито језера чија је површина некада била као површина десет Великих језера, која се налазе на граници Kанаде и Сједињених Држава.

Научници који су користили Насин орбитални истраживач Марса, односно, свемирску сонду направљену да извиђа и истражује Марс из орбите, дошли су до изненађујућег открића. Пронашли су исушено корито језера чија је површина некада била као површина десет Великих језера, која се налазе на граници Kанаде и Сједињених Држава.

То подсећа на дубоке хидротермалне
отворе који се могу наћи на Земљи,
слични онима у којима би се могао
наћи животр на другим световима.

Постоји могућност да ова локација крије трагове живота од пре неколико милијарди година, што би могло да објасни како је настао живот на нашој планети. Уз помоћ орбиталног истраживача дошло се до сазнања да се испод базена Ериданија налазе велике наслаге минерала.

Даља анализа минерала показала је да су их формирали вулкански подводни отвори. Милијардама година касније, вулкани су изумрли, језеро се исушило, али су минерали остали. „Ова локација је заправо место некадашњег дубоког мора и великог хидротермалног окружења”, рекао је Насин стручњак Пол Најлс.

„То подсећа на дубоке хидротермалне отворе који се могу наћи на Земљи, слични онима у којима би се могао наћи животр на другим световима – животу није потребна лепа атмосфера или одређена површина, већ камење, вода и топлота.”

То је нешто што овај басен чини посебним местом у потрази за животом. Уколико се на том месту открије живот, или бар његови трагови, то би могло да нам донесе много више информација о томе како је првобитно изгледао живот на Земљи.

„Чак иако не нађемо никакве доказе да је живот постојао на Марсу, ова локација нам може открити врсту окружења у којој је почео живот на Земљи. Вулканска активност у комбинацији за стајаћом водом омогућила је услове који су вероватно слични условима који су постојали на Земљи онда када је живот еволуирао”, додао је он.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар