МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗА НЕКОЛИКО СЕКУНДИ

MOBILNI punjenje

Танки и савитиљиви кондензатор, направљен на Универзитету Средња Флорида, складишти више енергије и може да се напуни од 30.000 пута без икаквог опадања снаге.

Нови технолошки поступак, како сеочекује, означиће велики преокрет у пуњењу мобилних телефона и електричних возила.

Пожелите ли да замените батерије, можете мобилни телефон напунити за неколико секунди и да то не поновите најмање једну седмицу. Власници „паметних телефона” знају да после 18 месеци свако напајање све краће траје и да се батерије све чешће празне.

Научници са Флориде проучавали су употребу наноматеријала за унапређење кондензатора који ће побољшати или, чак, одменити батерије у електронским уређајима. То је тежак изазов, јер кондензатор сачува више енергије уколико су литијум-јонске батерије веће и веће. У огледима су коришћени дводимензионални материјали, дебљине само неколико атома.

Тако су осмислили кондензаторе састављене од милиона нанометарских жица пречника једног нанометра (милионити делић милиметра), пресвучене дводимензионалним материјалом. Високо проводно језгро омогућавало је брз проток електрона у пуњењу и пражњењу, а дводимензионални омотач којим је равномерно обмнотано омогућавао је висок принос енергије и густину снаге.

Тако је постигнута циклична стабилност која одређује колико пута уређај може да се напуни и испразни пре него што почне да му опада снага. На пример, литијум-јонска се пуни мање од 1.500 пута без знатног опадања, кондензатор од дводимензионалних материјала неколико хиљада пута. Нови технолошки поступак на Флориди не испољава слабљење ни, чак, после 30.000 поновљених пуњења!

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар