MEĐU IZMEĐU

HIGSOV BIZON

1.720 pregleda
bizon poljski savremeni

Najmanje deceniju naučnici koji proučavaju bizone u Evropi bili su zbunjeni genetskom zagonetkom. Životinje koje su zaštićena vrsta kao da su se pojavili niotkuda pre oko 11.000 godina.

Pre 11.000 godina, smatralo se, svi evropski bizoni bili su vrsta stepskih bizona, koji su se kretali kopnom od današnje Rusije do Aljaske u Severnoj Americi u toku poslednjeg ledenog doba. Ubrzo nakon što je stepski bizon nestao iz fosilnih zapisa, odjednom se pojavio evropska bizon. Ali čudnije od toga što je mitohondrijalna DNK (nasleđuje se samo od majke) pokazuje da su nove vrste veoma blisko povezane s kravama.

Pre oko 120.000 godina drevne
krave i stepski bizoni stvorili
su hibridni vrste koje su
preživele hiljadama godina,
što je prilično redak slučaj.

Ključ kako su se geni krave našli u savremenom bizonu nalazi se u kostima drevnim bizona, pronađenim u pećinama širom Evrope, uključujući čuvenu Lasko u Francuskoj. Istraživači su iskopali kosti i sastavili (sekvencionirali) celu DNK, da bi se suočili sa iznenađujućim odgovorom.

Pre oko 120.000 godina drevne krave i stepski bizoni stvorili su hibridni vrste koje su preživele hiljadama godina, što je prilično redak slučaj. Naučnici su ga u šali prozvali „Higsov bizon”, pozivajući se skorašnje otkriće čuvene osnovne fizičke čestice (Higsov bozon, po Piteru Higsu).

Otkrivši nedostajuću kariku u poreklu evropskog bizona, istraživači su se zapitali: Kako je ta životinja izgledala? Crteži iz pećine Perguse u Francuskoj verovatno predstavlja pretka modernog evropskog bizona. Bez ijedne lobanje nisu mogli da rekonstruišu oblik tela, zato su se obratili stručnjacima za pećinsku umetnost.

Kada su združili crteže iz više evropskih pećina, pokazalo se da su nekadašnji stanovnici gledajući ih svakodnevno prilično verno nacrtali bizone od pre 20.000 godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar