LESTVICE ŽIVOTA

KAFA ZA MANJAK KILOGRAMA

233 pregleda

Grupa engleskih naučnika istraživanjem je dokazala da ljudi koji piju više kafe, imaju manje problema s viškom masnog tkiva i preteranom telesnom težinom…

Naučnici na čelu s dr Lijem Smitom s engleskog Univerziteta Anglia Ruskinistražili su vezu između konzumacije kafe i telesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije ovog napitka i smanjenja gojaznosti.

Istraživanje je uporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šolja kafe koje ispitanici popiju na dan, a u obzir su uzeli i ukupni procenat masnog tkiva i stomačne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dve ili tri šolje kafe na dan imale su manju ukupnu telesnu masu i niži procenat masnog tkiva od žena koje su pile manje kafe.

Rezultati su bili isti bez obzira da li su ispitanici konzumirali kafu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi moguća bioaktivna jedinjenja u kafi i čaju mogla da olakšaju razgradnju masti u telu i s vremenom smanje skladištenje masnog tkiva.

Žene između 20. i 44. godine koje su pile dve ili tri šolje kafe dnevno, imale su najniže zabeležene vrednosti masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje uopšte nisu pile kafu. S druge strane, kod žena starih između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šolja kafe na dan, zabeležen je ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju ovaj napitak.

(CC0 Pixabay)

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci između 20. i 44. godine, koji su pili dve ili tri šolje kafe dnevno, zabeležili su ukupni procenat masnog tkiva niži za 1,3 posto, ako i manje stomačnih masnih naslaga za 1,8 posto.Da li pomaže ako pijete više kafe?

Rezultati su bili isti bez obzira da li su ispitanici konzumirali kafu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi moguća bioaktivna jedinjenja u kafi i čaju mogla da olakšaju razgradnju masti u telu i s vremenom smanje skladištenje masnog tkiva, prenosi 24sata.hr.Prema rečima dr Smita, kafa bi mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška telesne težine.

„Kafa ili njeni efikasni sastojci mogli bi da se uklope u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan s epidemijom gojaznosti”, kazao je dr Li Smit. Čao Cao, naučni savetnik iz Centra za ljudsku ishranu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, ističe i važnost strategije zdrave ishrane, za razliku od usredsređivanja na jedan prehrambeni proizvod.

„U borbi protiv gojaznosti treba biti fizički aktivan, provoditi manje vremena sedeći, hraniti se zdravije i piti kafu s manje šećera kako bi se smanjila telesna težina”.

„Podstičemo ljude da dodaju kafu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, mora da prođe određeni vremenski period kako bi se videli rezultati uticaja koji ishrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da neko popije litre kafe u jednom danu kako bi smršao, jer u obzir treba uzeti i druge činioce ishrane poput šećera i mleka u kafi. U borbi protiv gojaznosti treba biti fizički aktivan, provoditi manje vremena sedeći, hraniti se zdravije i piti kafu s manje šećera kako bi se smanjila telesna težina” objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kafa ima ključnu ulogu u borbi protiv viška telesne težine, naučnici su saglasni da bi upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspešno da se uklopi u strategiju zdrave ishrane za smanjenje hroničnih bolesti povezanih s gojaznošću.

(Izvor B91)

O autoru

administrator

Ostavite komentar