ПАНДОРИНА КУТИЈА

ПАЦОВИ СВЕ НАСИЛНИЈИ

524 pregleda

Зашто се током пандемије пацови понашају агресивније? Према упозорењу које је недавно издао амерички Центар за контролу болести (CDC), ови глодари у лову на храну могу да испоље „необично и агресивно понашање.

Једна од многих промена коју је са собом донео корона вирус јесте та да су пацови морали да промене исхрану. Пошто су ресторани затворени, а на улицама има мање људи, ови гладни глодари присиљени су да потраже храну негде другде. Изолација од корона вируса затворила је ресторане и натерала људе да остану код куће. Ово је имало многе реперкусије, од којих су две да су пацови морали да потраже нове изворе хране и промене своје понашање. Према упозорењу које је недавно издао амерички Центар за контролу болести (CDC), ови глодари у лову на храну могу да испоље „необично и агресивно понашање. У упозорењу се каже да је затварање ресторана „довело до смањења хране доступне глодарима, нарочито у густо насељеним комерцијалним областима. „Глодари се ослањају на храну и смеће које за собом остављају ове установе, додаје CDC.

Гладни сисари траже нове изворе хране, што је повећало њихову активност и видљивост широм света. Један пример је славна Француска четврт у Њу Орлеансу. У фебруару, он је био крцат хиљадама посетилаца, који су похрлили у џез клубове, барове и ресторане. Али, неколико недеља касније, скоро сви локали за забаву на овој туристичкој дестинацији у држави Луизијана морали су да затворе због вируса. И пацови су буквално изашли из скровишта, као што су урадили и у другим америчким градовима попут Вашингтона и Њујорка. „Програми за еколошко здравље и контролу глодара доживели су повећање захтева за интервенцијом у вези са глодарима и пријава њиховог необичног и агресивног понашања, упозорава CDC.


(Getty Images)

Према водећем америчком родентологу Роберту Kоригану, агресивно понашање није усмерено ка људима, већ према другим пацовима, док се глодари труде да пронађу рупе и процепе у које би могли да се увуку и пронађу храну. „То не значи да неће напасти и ујести људе, рекао је Kориган за Би Би Си њуз Бразил. Најмање трећина светске популације људи променило је своје понашање последњих месеци због ширења болести ковид-19. У разним земљама, карантин је ограничио приступачност смећа од ког пацови зависе за исхрану, а то је и њих натерало да почну да се прилагођавају.

У априлу, британско Национално удружење техничара за штеточине упозорило је да ће „затварање школа, пабова, ресторана, хотела, туристичких атракција и других јавних места да би се придржавало смерница о социјалном дистанцирању имати нежељена дејства. Штеточине би могле да се размножавају у празним зградама или изађу напоље да траже грану, навела је ова британска институција. Пацови су све гладније пошто им је ђубре мање доступно Из очајања, пацови нападају друге пацове, чак и у склопу властитих колонија.

„Гладан пацов биће веома агресиван према другим пацовима, каже Kориган, који ради као специјални консултант за контролу глодара за компаније и секретаријате за здравство у Сједињеним Државама и другим земљама. Kориган каже да у областима у којима су пацови некада лако проналазили храну а сада је више нема, експерти су видели доказе за ове нападе, баш као и канибализам, који је уобичајен у ситуацијама екстремне глади, као што је то данас. „Они нападају, убијају и једу једни друге, каже он. Гладни пацови „умеју да одлутају прилично далеко и заврше у потпуно другом крају града који раније није имао пацове, рекао је Kориган за Би Би Си у једном претходном интервјуу.

Овај експерт је истакао да су ови глодари „сналажљиви сисари“, веома добри у проналажењу извора хране и да њихови снажни зуби могу лако да премосте препреке као што су врата, пластика или мреже. „Има их свуда, а не би постали потпуно глобални да нису веома вешти у прилагођавању, рекао је он. Међутим, ако почнете да виђате више пацова то не значи да ће градови постати затрпани овом пошасти. Штавише, тврди Kориган, сад је прави тренутак за увођење нових техника контроле.


(BBC)

Зашто су пацови непожељни гости? Група лутајућих и гладних пацова може да направи хаос, оштећујући куће и поседе и ширећи заразу. „Могли би да заврше у просторији са децом или геронтолошком центру или болници, рекао је Kориган. Пацови су званично повезани са 55 различитих патогена, мада до сада није било извештаја о томе да преносе ковид-19. Они такође могу да изгризу дрво и електричне каблове, представљајући ризик од избијања пожара у домовима. Један од начина да се осигурате да нећете имати пацове у кући је да попуните процепе и рупе близу нивоа земље. Исто важи за цеви или било које друге просторе у које могу лако да се увуку глодари. У затвореном, осигурајте се да има што мање простора на којима могу да се сакрију, и зато нека све површине остану уредне и чисте.

Важно је да се храна држи у посудама заштићеним од глодара. Ако их сретнете у властитом дому, Kориган предлаже да зовете професионалце. „Уколико изненада угледате пацова на свом поседу, као последица ове пандемије корона вируса, ослободити их се није посао који можете да обавите сами.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар