МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТИТЕЛА ИЗ „СПУТЊИКА-5”

254 pregleda

Руска вакцина против ковид-19 изазвала стварање антитела код свих испитаника.

Руска вакцина против ковида-19 спутњик-5 изазвала је стварање антитела код свих учесника раних фаза клиничких испитивања, показали су резултати испитивања, што је Москва поздравила. Резултати двају испитивања, спроведених у јуну и јулу ове године на укупно 76 испитаника, показали су да је 100 одсто њих развило антитиела на нови коронавирус и да нису имали озбиљних нуспојава, наводи се у тексту објављеном у петак у медицинском часопису The Lancet.

Русија је прва на свету у августу регистровала вакцину у две фазе за домаћу употребу, и то пре објаве било каквих података о њој и пре почетка масовног испитивања.Два испитивања у трајању од 42 дана, која су свако обухватила 38 здравих одраслих испитаника, нису показала никакве озбиљне штетне последице међу учесницима, и потврдила су да је код кандидата за вакцину изазвано стварање антитиела”, наводи Lancet. Велика, дуготрајна испитивања, укључујући поређење са плацебо групом, и даље праћење потребни су како би се утврдила дугорочна безбедност и ефикасност вакцине за спречавање заразе ковидом-19, додаје се у чланку.

„Овим одговарамо на сва питања Запада која су уредно постављана у последње три седмице, искрено, с очитим циљем бацања мрље на руску вакцину”, рекао је Kирилл Дмитријев, директор Руског фонда за директна улагања, државног инвестицијског фонда који је финансирао развој вакцине.Сада ћемо ми почети да постављамо питања о неким вакцинама са Запада”, додао је он.

Први резултати масовног испитивања руске вакцине, које је почело прошле седмице, очекују се у октобру и новембру. Обухватиће 40.000 људи, а већ се јавило 3.000. Kоментаришући резултате првих испитивања, главни аутор чланка Наор Бар-Зеев, из Међународног центра за приступ вакцинама при Блумберговој школи за јавно здравље на Универзитету Џон Хопкинс, рекао је да су испитивања „охрабрујућа, али малена”. Бар-Зеев је истакао да још није доказана клиничка ефикасност ниједне вакцине против ковид-19”.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар