МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕГЕТАРИЈАНКЕ ЛОМЕ КУК

157 pregleda
Shutterstock

Жене које не једу месо имају већу вероватноћу да сломе кук у каснијем животном добу, тврди студија, а преноси BBC. Научници су 26.000 жена пратили око 20 година и открили су да су вегетаријанке имале за трећину већу вероватноћу да доживе такве преломе. Истраживачи са Универзитета у Лидсу рекли су да неким вегетаријанцима можда недостаје довољно хранљивих твари за добро здравље костију и мишића, што повећава ризик од прелома.

Међутим, аутори студије кажу да људи не би требало да престану с вегетаријанском исхраном. Такође су анализирали групу жена од 35 до 69 година да би проценили повезаност здравља и исхране. Око 28% оних које су пратили биле су вегетаријанке, а 1% веганке. Током 20-годишњег раздобља 822 (3%) жене у групи имале су преломе кука.Наша студија наглашава потенцијалну забринутост у вези с ризиком од прелома кука код вегетаријанки. Међутим, као и код сваке исхране важно је разумети личне околности и које су хранљиве материје потребне за уравнотежен и здрав начин живота”, рекао је руководилац студије Џејмс Вебстер.

Он је додао да се вегетаријанска исхрана често има нижи унос хранљивих твари попут протеина и калцијима, којих обично има више у месу него у биљкама: Низак унос ових нутријената може довести до мање минералне густине костију и мишићне масе, што вас може учинити подложнијим ризику од пријелома кука”. Међутим, истакао је да се вегетаријанска исхрана може веома разликовати од особе до особе и може бити здрава или нездрава, баш као и исхрана која укључује животињске производе”.

Научници укључени у овај пројекат нагласили су да жене могу одржати здравље костију ако немају мањак килограма, додају храњиве твари попут B12 својој прехрани и остану активне.Ова је студија само део шире слике исхране и здравих костију и мишића у старијем добу”, изјавио је коаутор студије Дарен Гринвуд.

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар