МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗГЛЕД ТАМНЕ МАТЕРИЈЕ

270 pregleda

Истраживачи Центра за астрофизику ХарвардСмитсонијен направили су једну од најнапреднијих симулација тамне материје и верују да су успели приказати засад неухватљиву, невидљиву супстанцу.

Тамна материја која чини 85 посто свемира дуго је тема расправе међу научницима, навео је Russia Today. У средишту је најзначајнијих теорија о свемиру и сматра се пресудном за разумијевање скоро сваког аспекта људске егзистенције. Фотографисање материје је немогуће, али ју је могуће идентификовати због њеног гравитационог утицаја на светлост. Симулацију су направили Харвардови истраживачи предвођени Жуехом Вангом.

Истраживање је трајало пет година, а претпоставка истраживачког тима је да је маса честица тамне материје стотину пута већа од масе протона и да се састоји од слабо интерактивних масивних честица, што је у складу с једном од водећих теорија о тамној материји. За разлику од претходних симулација материје, ова је јединствена по високој резолуцији. Kако је истакао Russia Today, мањи ореоли материје су премали да би се закључило да ли имају утицај на околно светло, али потврђују једну другу теорију. То је да се емитује гама зрачење када се честице тамне материје сударају једна с другом.Мали ореоли се могу проучавати само симулирањем еволуције свемира на великом суперрачунару”, објаснио је Ванг.

Сајмон Вајт из Института за астрофизику Макс Планк сматра да симулација показује, како је казао, да тамна материја можда није у потпуности тамна. Kао циљ је навео то да се сазна шта је заправо тамна материја и која је њена улога у еволуцији свемира. За очекивати је да ће ова симулација помоћи у усмеравању будућих истраживања.

(Извор Kликс)

Илустрације J. Wang; S. BoseCfA

О аутору

administrator

Оставите коментар