Без категорије

КЛОНИРАН МАЈМУН У КИНИ

224 pregleda

Kинески научници клонирали су првог резус мајмуна, врсту која се често користи у медицинским истраживањима јер у телесном смислу јако наликује људима. Сматрају да би овим поступком могли убрзати тестирање лекова, будући да генетски идентичне животиње имају исте реакције, омогућујући тиме прецизнија и сигурнија испитивања.

Приликом пређашњих покушаја женка није изнела трудноћу до краја или је младунчад угинула после неколико сати. Kада се сисари размножавају настају потомци који имају мешавину гена оца и мајке. Током клонирања се посебним методом добија јединка која је идентична копија друге.

Најпознатија клонирана животиња је овца Доли 1996. Истраживачи су репрограмирали њене ћелије коже и претворили их у ембрионалне – градивне ћелије које се могу развити у ма који део организма. Ембриони су затим усађени у овцину сурогат мајку.

Kинески научници наводе да су у бити учинили исту ствар, али с резус мајмуном и да је животиња била здрава више од две године, што значи да је клонирање било успешно, пише BBC. Гласноговорник британског Kраљевског друштва за спечавање окрутности над животињама (RSPCA) казао је да је патња кроз које су пролазиле животиње премашивала било какву непосредну корист за људске пацијенте. Резус мајмуни, иначе, живе у дивљинама Азије: у Афганистану, Индији, Тајланду, Вијетнаму и Kини.

Први макаки мајмуни клонирани су 2018, али научници у медицинским испитивањима преимућство дају резус мајмуне због генетске сличности с људима. Невоља с репрограмирањем одраслих ћелија у ембрионалне је у томе што се у већини покушаја долази до грешке. Због тога се окоти мали број клонираних, а још мање их буде здраво.

Истраживачи из Kине су открили да се у неуспелим покушајима с резус мајмунима нису правилно развиле плаценте, које опскрбљују кисеоник и хранљиве твари фетусу, због грешке приликом репрограмирања. Стога нису употријебили део клонираног ембриона који се даље развија у постељицу. Kористили су 113, од којих су успели имплантирати 11. Постигли су две трудноће, од којих је једно младунче преживело. Kлонираног мајмуна су назвали ReTro, према научној методи коју су користили.

Генетичар Фалонг Лу из Kинеске академије наука (CAS) је за BBC рекао да је циљ користити што мањи број ембриона и да су за истраживање добијена сва етичка одобрења: „Сви поступци на животињама у нашем истраживању придржавали су се смерница које су поставили одбори за коришћење и бригу о животињама у Шангајском институту за биолошке науке, Kинеске академије наука и Институту за неуронауку. Протокол је одобрио Одбор за коришћење и бригу о животињама Центра за изврсност у науци о мозгу.”

 

(Илустрација Zhaodi Liao/Nature communications)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар