МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОСМА ГАЛАКСИЈА ИМУНА

351 pregleda

Огуглали смо или, медицинским речником, стекли имунитет на корону. Сад се више не обазиремо, осим да читаоце не заразимо. Али како то урадити са одличним ауторима и есејима? Нека Кризни штаб одговори, ваљда чита „Галаксију. Сазнаћемо ускоро када се осми број појави у продаји.

Трећи смер

ИЛ’ ЛОМАЧА, ИЛ’ ГЛАВЊАЧА

Из наслова је све јасно. Ил’ ће књига „ПРОМИСк-19: тешке паре за лаку науку бити спаљена као јеретичка, с писцем свакако, ил’ ће неко(и) кога(је) је он оклеветао отићи у апс. Трећег исхода нема, осим у трећем смеру; ако је неко вољан, тамо ја шаљем.

Станко Стојиљковић

ЕКСКЛУЗИВНО

Алисино царство

СРПСКИ СУПЕРПАРАДАЈЗ

Резултати наше студије су показали да је излагање биљака парадајза изворима линеарно и хиперполаризоване светлости, појединачно или у интеракцији са 3HFWC супстанцом довело до значајних промена у њиховом растењу, развићу и метаболизму. Највећи допринос указује да се применом хиперхармонизованог фурелола 3HFWC може индуковати повећање синтезе ликопена у плодовима, што несумњиво потврђује огроман потенцијал новосинтетисане наносупстанце.

Др Ангелина Суботић

Проф. др Ђуро Kоруга

EКСЛУЗИВНО

Космичко ткање

ЦРВОТОЧИНЕ

(У потрази за космичким пречицама кроз простор и време)

Још је занимљивије да та пречица не мора да буде само у простору, него и у целом простор-временском континууму, што значи да се две тачке удаљене у времену могу директно повезати. Другим речима, црвоточине могу да нам омогуће путовање кроз време.

Проф. др Дејан Стојковић

Српски пантеон

АЛАС

Светски математичар

Kао бриљантан студент за три године је на Сорбони завршио студије хемије, математике и физике, а као најбољи из своје генерације позван на пријем код председника Француске Републике 1893. Утицај Михаила Петровића на развој математике у Србији је енорман, био spiritus movens српске математике и снажно допринео духу савремене европске науке у Србији. У књизи The Oxford Handbook of the History of Mathematics налазимо да је он као најистакнутији српски математичар тог времена поставио правце развоја српске математичке школе на темељима француске математике. Све оно што је током својих студија научио на најпрестижнијој европској школи, Сорбони, пренео је у Србију!

Академик Градимир В. Миловановић

Подвизање ума

МАТЕМАТИЧКО СОЗЕРЦАЊЕ

Интуиционисти полазе од природних бројева, као најпростијих објеката у математици, да би на тачности првичне интуиције овога низа заснивали и истинитост својих ставова, говорећи да је њу немогуће „без оштећења” превести у било који формалан систем. Kронекерове (Леополд) речи о томе биле су: „Бог је створио природне бројеве, а све друго је дело човека”.

Проф. др Милан Д. Тасић

Срицање историје

МОНАХИЊА ВЛАДАРКА

Кнегиња Милица – монахиња Јевгенија била је једна од најзначајнијих и најутицајнијих жена у српској историји средњег века. Током 16 година њене владавине у веома тешком и преломном времену за српски народ, кнегиња Милица је сву своју снагу и политичку мудрост посветила одбрани, очувању и унапређењу Србије показавши изузетну политичку зрелост и умеће.

Проф. др Радмила Милентијевић

Виртуелни рај

ОДАВДЕ ДО ВЕЧНОСТИ

Можда смо превише добри у производњи трајног, можда из људских лабораторија настају чудни материјали који превазилазе било који реални људски временски оквир, претећи самој геологији. Можда стварамо нешто натприродно, чак непристојно трајно. Неку врсту антиекологије.

Горан Станковић

Пандорина кутија

СПЕРМАГЕДОН

(Помор сперматозоида на Западу)

Сперматозоиди морају да прођу такве препреке какве не чини ниједна друга ћелија. Зато морају бити бројни и спартанског карактера, спремни да изгину до последњег да би један стигао на циљ.

Проф. др Јово Тошевски

Експлозија интелигенције

АРИЈАДНИН ТРАГ

Увећање брзине проширује практичну применљивост алгоритама, али су резултати теорије сложености израчунавања независни од примењене технологије. То значи да квантно рачунарство неће променити особине проблема описане у теорији рачунске сложености и да ће увек постојати проблеми за чије ће решавање алгоритми задржати свој експоненцијални или чак суперекспоненцијални карактер.

Проф. др Мирко Вујошевић

Дигитални домороци

РАЧУНАРИ МАТЕМАТИЧАРИ

Дорон Зилбергер: „На почетку, интуитивна постигнућа и способност апстрактног размишљања дали су нам рано вођство, али у крајњој линији, непоколебљива бинарна 1-0 логика дигиталних рачунара – вођена вештим програмерима – далеко ће надмашити наше концептуално разумевање, баш као што је то било у шаху”.

Проф. др Иван Петковић

Зов будућности

ШИРЕЊЕТАЧКЕ

Ернст Абеови прорачуни, а посебно једначина дифракције с краја 19. века, означили су стартну позицију за развој модерне микроскопије. У исто време она је означавала границу резолуције до које микроскопија може ићи. Откриће ласерске светлости и флуоресцентних обележивачких проба отворило је у другој половини 20. века поље за напредну микроскопију коју одликују три технолошке револуције.

Проф. др Павле Р. Анђус

Склапање памћења

ПРВА МАРИЧКА БИТКА

Видимо да се Троја може лако пронаћи на неколико начина, од којих се, од четири наведена, три своде на препознавање Марице. Значи да практично сва три можемо свести на један и слободно рећи: У долини реке Марице! Морам признати да сам, читајући еп, у више наврата помислио да Хомер, поред мора и битака, редовно меша и реке око Троје.

Ранко Бошњак

Склапање памћења

ГРОФИЧИНЕ СЛЕДБЕНИЦЕ

Да ли сте знали да је први програмер била жена? Лепа и паметна кћи славног романтичарског песника лорда Бајрона, грофица Огаста Ејда Лавлејс! Америчко министарство одбране је 1979. у њену славу назвало програмски језик „ада”. А шта је смислила још једна лепотица, славна глумица Хеди Ламар?

Проф. др Драгана Бечејски Вујаклија

По глави читаоца

ПИРИНАЧ

Култивисање производње пиринча везано је за заштиту водених еко система: бара, језера, канала, река, водених рукаваца. Због тога се многе пиринчане плантаже налазе у националним парковима (делта реке Ебро, на пример) или еколошки заштићеним подручјима.

Академик Зоран В. Поповић

Трећи камен

2 НЕВИН

Вода је један од значајних елемената у атмосфери Земље који одражава у равнотежи биланс примљене и израчене енергије. Ако се зна да она долази са Сунца на атомском нивоу и да се електронском валенцијом водоника и кисеоника јавља у атмосфери, долази се до закључка да је Сунце регулатор топлоте (температуре) на Земљи. Удео човека је бескрајно мали скоро немерљив (бетон у градовима, сеча шума…).

Мр Милан. Т. Стеванчевић

Ментална лозинка

НЕШТО СИ СТЕЛА

Генерал Птолемеј, који се у свим нашим књигама помиње као оснивач египатске династије Птолемејевића (?), добио је управу над Египтом приликом деобе територија, одмах после изненадне Александрове смрти. Постоје записи да је Kлеопатра Седма била једина особа, из целе те династије, која је савршено савладала староегипатски, али он по свој прилици није био и њен матерњи језик(!). Добро, какво те везе има са стихом Жака Превера?

Миодраг Иванишевић

Авантуре тастатуре

ПОСЕДНУТИ

Радо сам гледао Зону сумрака“ и често се питао како бих се ја снашао у некој од тих ситуација. Срећом, све те приче су немогуће, па никада нећу ни имати прилику да сазнам. Осим када се нека немогућа ствар догоди у мом, дигиталном свету…

Дејан Ристановић

Сијалица у глави

ПОЛОВИНА Ђердапа

Како смањити губитке у преносу елктричне енергије (ЕЕС) у Србији? Помоћу једноставног и јевтиног уређаја који би се монтирао у сваком домаћинству. Шта је са Омовим и Kирхофовим законима? Наравно, и Омов и оба Kирхофова правила и даље важе!

Радован Ђукић

Асимовљев сој

ЛОВАЦ

Веселин Гатало

 

О аутору

administrator

Оставите коментар