МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОМОР БЛИЗУ КАМЧАТКЕ

206 pregleda

Руски научници сумњају да је токсично изливање дуж плаже на руском полуострву Kамчатки усмртило око 95 одсто живота на околном морском дну. Локални сурфери били су први који су приметили да нешто није у реду с водом на плажи Kалактир након што је њих двадесетак добило озбиљне повреде мрежњаче и симптоме сличне тровању храном.

Почетком септембра вода је на том подручју променила боју у сивкастожуту, с густом млечном пеном на површини, а ваздух је испунио смрад. Неколико дана касније, на плажи су нађена тела мртвих хоботница, фока и других морских створења. Локалне власти испрва су негирале извештавања о загађењу, рекавши да су боја и мирис воде на том подручју нормални и да није забележено ништа абнормално”, али су ускоро, након све већег притиска, покренуле истрагу.

На састанку с гувернером Kамчатке Владимиром Солодовом, локални научници су упозорили да је већина организама на морском дну мртва.На обали нисмо пронашли велике мртве морске животиње или птице. А током роњења открили смо на дубинама од 10 до 15 метара масован помор бентоса, организама који живе на морском дну, 95 одсто је умрло. Неке велике рибе, шкампи и ракови су преживели, али у врло малом броју”, рекао је научник Иван Усатов. Још није јасно што је тачно узрок загађења. Сонде су показале да су нивои фенола, једињења које се често користи као антисептик или дезинфицијенс, 2,5 пута већи од нормалне, а нивои нафте 3,6 пута већи, пише Си-Ен-Ен. Локални медији нагађају о могућем цурењу танкера или пропусту током војне вежбе, што је порекло руско Министарство одбране.

„Истражитељи проверавају све могуће изворе загађења, укључујући одлагалиште отпада у близини залива Авачински и обалног појаса Kалактире, где су похрањене отровне хемикалије”, наводи се у саопштењу Истражног одбора. Руска грана организације Гринпис” указала је на оближње одлагалиште отровног отпада као могући извор загађења, а функционери Kамчатке открили су да су прекршене сигурносне мере у месту Kозелски, у којем се налази више од 100 тона отровних материја, укључујући пестициде.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар