АТИНСКИ ТРГ

РИЈАЛИТИ КОВИД-19

263 pregleda

Иви Андрићу се приписују следеће речи: „Дођу тако понекад времена када памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати.


Влатко Секуловић

Тешко је наћи бољи пример таквих времена као период пандемије болести ковид 19 у Србији, макар што се тиче оног дела „будала проговори. Реч будала има свој етимолошки корен у арапском и турском језику и означавала је „свеца, „доброг човека, „религиозног човека. Током времена је, из неког разлога, ова реч претрпела своју промену у значењу, како то Zernatto указује „као новчић који се током времена излиже од коришћења.

Уврежено савремено значење ове речи на говорном подручју српског/хрватског/бошњачког/црногорског јесте „онај који често неразумно поступа и изазива подсмех. У том смислу тешко је данас наћи бољи пример такве особе од извесног доктора Несторовића, који је дефинитивно пример некога ко неразумно поступа.

У једном тексту је тешко побројати све његове изјаве дате средствима јавног информисања а у вези с корона вирусом и пандемије болести ковид 19, а које се најблаже могу описати као неразумности, попут: „најсмешнији вирус, „жене од вируса штити естроген, „Словени и Германи боље прошли, „српски лавовски гени, „шопинг у Милану, „вирус удара у тестисе, „млади сад треба да се заразе, „вируси сами по себи нису за нас опасни, опасни су за поједине људе или једна од последњих поводом експлозије броја заражених међу младима у Србији: „Можда и није лоше што се ово догодило, што су се и млади разболели па ће ваљда почети да поштују неке мере, да баш не лудују итд.

Дакле, по овом Несторовићу то што је неко људско биће завршило на респиратору уопште није лоше, тако му и треба кад је „лудовао. Проблем са овим доктором је у томе што не само да му је омогућен јавни информативни простор да се блесави, већ у томе што је последица тог блесављења рушење поверења у здравствене раднике и читав здравствени систем.

Овај „светац је редован гост на српским телевизијама које се гледају и ширем региона, те је постао својеврсни „добри човек ријалитија ковид-19. Својим утицајем упорно руши већ озбиљно нарушено поверење у институције државе и здравственог осигурања, рушећи поверење у медицину и лекаре. Јер ко би овом лекару из Тиршове поверио своје дете на лечење кад већ тврди да су Срби најстарији народ у Европи, да су генетски отпорни на ХИВ и да је васпитна мера да се дете зарази?

Што је још горе ове будаласте тврдње представљају ругање свим оним лекарима који у складу са науком и правилима струке, озбиљно, савесно и пожртвовано обављају свој посао у изузетно тешким условима. Зашто би грађанке и грађани веровали било ком лекару, ако њихов колега, reality звезда, не пропушта прилику да нешто неразумно лупи?

Трагедија српског друштва састоји се и у томе да је све таблоидизирано, па и поједини лекари не наступају као неко ко помаже другима на основу свог научног, медицинског знања, већ као лица која злоупотребљавају своје звање како би дошли до медијске пажње, јер им иста лечи комплексе, вероватно узроковане неким траумама из детињства.

Ипак, апсолутно је небитно какво је детињство имао дотични лекар, те шта је све преживео у младости, у кривичноправном смислу наведени Несторовић би морао да буде предмет обраде надлежних државних органа због кривичног дела из члана 343 Kривичног законика Републике Србије „ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном, а ако је дело учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.

Малтене свака изјава ове мушке старлете представља егзибиционизам, изношење лажне вести или тврдње којима се осујећује и омета спровођење одлука и мера државних органа усмерених ка заштити јавног здравља. Имајући у виду да је предметно дело учињено у продуженом трајању и путем средстава јавног информисања, онда и надлежни црногорски и босанскохерцеговачки органи имају основ да предузму мере против Несторовића.

Међутим, првенствена одговорност на спречавању штетних последица егзибиционизма овог неразумника је на српској држави и из разлога што би овај „добри човек сигурно закукао као Дамјанов Зеленко да је жртва антисрпске завере осведочених генетских србомрзитеља, у случају да органи других држава предузму мере како би овог лика привели к „познанију права и основној пристојности.

(Извор Данас)

О аутору

administrator

Оставите коментар