MEĐU IZMEĐU

BAKAR I GVOŽĐE U MOZGU

276 pregleda

Kod obolelih od Alchajmerove bolesti nađene naslage pomenitih metala.

Kada bismo na neki način izvukli svo gvožđe iz ljudskog tela, možda bismo imali dovoljno za izradu jednog eksera. Što se tiče bakra, možda bismo ga imali dovoljno za jednu malu naušnicu.Mada ih u organizmu ima u oskudnim količinama, ova dva metala neophodna su za preživljavanje ljudi i imaju ključne uloge u telesnom rastu i metabolizmu. No, neobično je kada se pojave kao naslage unutar moždanih ćelija – što je slučaj kod onih koji boluju od Alchajmerove bolesti.

Grupa naučnika iz SAD i Velike Britanije uočila je putem rendgenske mikroskopije (SHTM) signal bakra i železa u uzorcima moždanog plaka uzetog iz frontalnog i slepoočnog režnja bolesnika.Naime, stvaranje plaka tipična je odlika ovog oblika demencije, a plakovi, odnosno naslage, sastoje se od proteina beta-amiloida. Ali terapije koje imaju za funkciju uklanjanje nakupljenog beta-amiloida nisu mnogo doprinele lečenju Alchajmerove bolesti, pa se naučnici pitaju kakvu ulogu, ako ona uopšte postoji, imaju ovi proteini u razvoju oboljenja. Jedan aspekt ovih naslaga, koji nije u potpunosti istražen, toksični je učinak biomineralizacije ili nakupljanja minerala u moždanim ćelijama, piše Science Alert.

Gvožđe se u ljudskom telu nalazi u hemoglobinu, krvnom pigmentu, i zaduženo je za prenos kiseonika. A mozak je jedno od područja kojem je očajnički potreban kiseonik. No železo može imati i negativnu stranu – slobodni ili labilni oblik koji stvara reaktivne vrste kiseonika koje uništavaju ćelije. Slično kao gvožđe, bakar se obično nalazi u bjelančevinama, ali u labilnom obliku može napraviti nered u mozgu.

Da bi istražili na koji način ova dva metala utiču na demenciju, istraživači sa univeziteta Kil u Velikoj Britaniji tražili su signale železa i bakra u jezgru amiloidnih plakova uzetih od dva pacijenta s Alchajmerom.

Naučnici su pomoću iks-zraka analizirali naslage i proučavali koje sve minerale sadrže. Ne samo da su u uzorku uočili naslage gvožđa i bakra, već su ti metali bili u elementarnim oblicima tvoreći sitne naslage zakopane duboko u amiloidnom plaku.Nakupljeno magnetizovano železo, odnosno magnetit (jedinjenje gvožđa i kiseonika), ranije je pronađeno u bakterijama i nekoliko drugih vrsta životinja. Takođe je nađene tokom obdukcija ljudskog moždanog tkiva.Ali ovo je prvi put da je neko otkrio sitne komadiće bakra i železa u elementarnom obliku u ljudskim neuronima. Što to tačno znači, zavisiće od toga šta budu otkrile buduće studije. Čak i ako ovo otkriće ne utre put prema ka za Alchajmerovu bolest, možda će ubrzati ili olakšati dijagnozu ovog oboljenja.Istraživanje nazvano Biogenic metallic elements in the human brain?objavljeno je u časopisu Science Advances.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar