МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАКТЕРИЈСКА ПАНДЕМИЈА

123rf

Микроорганизми су све отпорнији на лекове и тај би проблем могао постати извор нове пандемије с озбиљним импликацијама по здравље људи, пољопривредно-прехрамбене системе и економију, упозорила је Агенција УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Микроорганизми су све отпорнији на лијекове, а процес убрзава све раширенија употреба средстава за њихово уништење код људи, животиња и пољопривредних култура, истакао је ФАО поводом Светске седмице свести о заразним болестима, која се обележава од 18. до 24. новембра. Најмање 700 хиљада људи годишње умре од заразних болести дисајних путева, мокраћних канала и полно преносивих болести, које је због отпорности узрочника на лекове све теже лечити, подсећа Агенција.

Отпорност на лекове све је присутнија и у пољопривредно-прехрамбеним системима и прети глобалној сигурности хране.Широм света људи, животиње и биљке већ умиру од инфекција које се не могу лечити чак ни најјачим антимикробним лековима”, наводи се у саопштењу.Ако се проблем отпорности микроорганизама на лекове не реши, следећа пандемија с којом ћемо се сучелити могла би бити бактеријска и знатно смртоноснија, због лекова који више не делују”, казала је заменица главног директора ФАО-а Марија Хелена Семедо.

Отпорност микроорганизама на лекове спада међу глобалне претње, потенцијално опасније од коронавируса, закључују у ФАО. Прехрамбени и пољопривредни сектор имају кључну улогу у решењу тог проблема, јер се у многим деловима света противмикробна средства знатно више користе у узгоју животиња него у заштити људског здравља. Процес појачава снажан раст потражње за храном због све бројније људске популације, а научници не могу држати темпо и истом брзином осмишљавати нове лекове, па су у опасности глобални систем исхране, сигурност хране, здравствени системи и економија, наглашава ФАО.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар