MEĐU IZMEĐU

BEČKE PRETEČE KORONE

142 pregleda

Davno zaboravili da su naši preci stotinama godina morali da žive u strahu od zaraza.

Izložba „Preci korone koja se trenutno prikazuje u bečkom dvorcu Šenbrun u Carskom voznom parku treba da doprinese da se dešavanja sa kojima se trenutno susrećemo shvate kroz pogled u prošlost, prenosi Kancelarija Beča u Beogradu.Jedinstveni predmeti – najvećim delom iz zbirke Muzeja istorije umetnosti u Beču – pričaju istoriju maski i bolesti na bečkom dvoru od 1500. do 1918. godine.Na izložbi su predstavljene maske za turnire, karnevalske maske, impozantne maske za vreme žalosti, pa sve do svedočanstava velikih epidemija i prvih dokumenata o istoriji vakcina.


©
Wien Museum

Trenutno doživljavamo drastične mere za suzbijanje virusa korona.Koliko god da deluju neverovatno i naši preci bili su suočeni sa zatvaranjem granica i mesta za zabavu, ograničenjima trgovine, socijalnom distancom i strogim karantinom kad je trebalo boriti se sa kugom, velikim boginjama, kolerom ili španskom groznicom.I sve te pandemije su savladane. Način na koji su suzbijane primenjuje se do danas.

Najveću sličnost sa današnjom situacijom imala je španska groznica koja je između 1918. i 1920. godine odnela milione života.U Austriji je tek posle godinu dana od izbijanja osnovano Ministarstvo zdravlja, čija je uniforma iz tog vremena izložena, koje je bilo zaduženo za suzbijanje bolesti.Mere koje su se tada u svim delovima sveta preduzimale, podsećaju na današnje: od zatvaranja pozorišta i škola, preko ograničavanja javnog saobraćaja, sprovođenja karantina i podizanja bolničkih objekata pa sve do nošenja maski.


©
KHM Museumsverband

Simbol pandemije korona je maska kojom pokrivamo usta i nos i štitimo nas i naše okruženje od inficiranja virusom.Ona u istoriji čovečanstva ima dugu tradiciju, pri čemu korišćenje u medicinske svrhe nije igralo nikakvu ulogu.U svetu Habsburgovaca maske su našle primenu na turnirima kao i u pozorištu i na plesnim feštama.

Brojni članovi carske porodice želeli su svoj portret sa jednim takvim ukrasom.U 19. veku carica Sisi prekrivala je lice tokom ceremonija žalosti umetnički rađenim maskama da bi s jedne strane prikrila žalost, a s druge zaštitila lice koje više nije bilo u jeku mladosti od znatiželjnih pogleda.Iako nisu imale nikakvu medicinsku funkciju bogato ukrašene dvorske maske mogu se posmatrati kao prethodnice „modnih maski koje su nastale u vreme korone.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar