МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧАШИЦА НЕ ЈАЧА КОРОНУ

Shutterstock

Нема доказа да конзумирање алкохола након вакцинисања утиче на ефикасност ињекције против коронавируса, објавила је британска Регулаторна агенција за лекове и медицинска средства (MHRA). Она је реаговала након што су се на друштвеним мрежама појавиле тврдње да је потребно суздржати се од алкохола две недеље након вакцинације. „Засад нема доказа да алкохол утиче на ефикасност вакцине против ковида-19, саопштила је MHRA.

Такође, ништа у информацијама произвођача вакцина, ни у упутствима британске здравствене службе (NHS) не упућује на такав закључак, додаје се. Сматра се да је претпоставка о две недеље апстиненције од алкохола након вакцинације кренула из Русије, где је један од званичника јавно упозорио да алкохол може наштетити способности организма да развије антитела.

Илхем Месуди, директорка Центра за истраживање вируса на Калифорнијском универзитету, каже да обилна конзумација алкохола генерално нарушава имуни систем и конзумента чини рањивим на инфекције. „Али код особа које алкохол конзумирају у умереним количинама, не постоји никакав ризик, истакла је. Kако је појаснила, умереном конзумацијом сматрају се не више од два алкохолна пића дневно за мушкарце и једно за жене.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар