MEĐU IZMEĐU

ĆIRILICA ZA INTERNET

1.404 pregleda

Zbog čega bi se pravilo još jedno ćiriličko tipografsko pismo (font), kada na internetu već možemo naći mnoštvo njih? Pokušajte da u „vordu” reč podgrejati istaknete kurzivom i razumećete. Ćirilička pisma u okviru operativnog „vorda”, kao i sva dostupna preko pretraživača „Gugl”, zapravo odgovaraju ruskoj ćirilici i slova poput ptd i g ne odgovaraju standardima srpske ćirilice, čulo se na predstavljanju novog tipografskog pisma Areal RNIDS, autorke dr Olivere Stojadinović.

Do sada nismo imali ćirilicu koja je optimizovana za upotrebu na internetu. „Ovo je takozvana slabserif ćirilica koja sadrži četiri stila pisma – uspravno i koso u dve težine (normal i bold). Predviđeni su formati za internet i štampu”, rekla je dr Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti, autorka fonta. Ona je naglasila da je Areal RNIDS pismo pogodno za sve digitalne sadržaje, za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta, uključujući i profesionalne softvere za tekst i grafiku.

Olivera Stojadinović (TRS)

Ovo tipografsko pismo finansirao je RNIDS – Registar nacionalnog internet domena Srbije – kroz projekat „Ćirilica na dar”. Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS, naglasio je da je autorka pismo dizajnirala imajući u vidu upotrebu na internetu.

Digitalni prikaz je tokom izrade fonta neprekidno testiran. Iako, prema rečima profesorke Stojadinović, uvek ima mesta da se ponešto unapredi, pismo se izuzetno dobro prikazuje i čita na malim ekranima mobilnih telefona – uređaja sa kojih najčešće i pristupamo sadržajima na internetu.

Potreba za kvalitetnim ćiriličkim tipom slova dizajniranim tako da bude jednako dobro čitljiv na svim uređajima povezanim na internet postala je još veća sa novim Zakonom o udžbenicima (iz 2018). On omogućava digitalizaciju nastavnog sadržaja i pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika koji (osim kada su za manjine) moraju biti na ćirilici.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Pišem Vam GOOGLE slovima ćirilice te pitam kako to da niko ne pravi tastaure
    sa slovima naše ćirilice, pa neka raspored bude i tu QWERTY baš kao prvoj pisaćoj mašini.

  • Kao što, verovatno, zapazili, vest je preuzeta, dragi Radovane. Stanko Stojiljković

Ostavite komentar