MEĐU IZMEĐU

ČOVEKOV ZUBATI ROĐAK

242 pregleda

Australijski istraživači otkrili su u Južnoj Africi lobanju staru dva miliona godina koja pruža nove detalje o evoluciji čoveka. Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, koja je kao rođačka vrsta postojala istovremeno s čovekovim drevnim precima, piše Indipendent.

Eksperti sa katedre za arheologiju na Univerzitetu Latroub u Melburnu, predvodili su iskopavanja severno od Johanesburga i rekonstrukciju retke lobanje sa velikim zubima. Fosil pronađen 20. juna 2018. godine istraživači opisuju kao veoma uzbudljiv.„Najveći broj fosilnih ostataka podrazumeva jedan zub, a imati ovako nešto je zaista neverovatna, veverovatna sreća, rekla je za Bi-Bi-Si doktorka Anđelina Lisi.

Prema njenim rečima, Paranthropus robustus pojavio se, grubo rečeno, istovremeno s našim dalekim pretkom Homo erectus-om, a lobanja je pronađena u blizini skeleta deteta otkrivenog na istom lokalitetu 2015. godine.„Ove dve dosta različite vrste – Homo erectus s relativno velikim mozgom i malim zubima i Paranthropus robustus s malim mozgom i velikim zubima – predstavljaju dijametralno suprotne eksperimente evolucije, ocenila je dr Lisi.

„Paranthropus robustus je vremenom, najverovatnije, evoluirao da bi mogao da izdrži jače sile prilikom zagrižaja i žvakanja, što je s njegovom vilicom i zubima bilo teško. Dalja ispitivanja razjasniće da li su promene u njegovoj prirodnoj okolini uticale na promenu ishrane i na koji način je to uticalo na evoluciju čoveka, objašnjava dr Lisi.

Doktorand Univerziteta Latroub Džesi Martin ističe da je otkriće objavljeno u naučnom časopisu Nature Ecology and Evolution i da bi moglo da vodi do jasnije slike kakvi su bili naši preci i boljeg razumevanja prilika u kojima su živeli.Martin je naglasio da ovakvi fosilni ostaci predstavljaju retke primere mikroevolucije unutar ljudske loze i da pokazuje da Paranthropus robustus imao postepen razvoj aparata za žvakanje, najverovetnije tokom stotina hiljada godina.Veruje se da su u to vreme u Africi postojale još dve homini vrste, pored Paranthropus robustus-a – Homo erectus i Homo heidelbergensis.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar