MEĐU IZMEĐU

„CRNA UDOVICA” NAJVEĆA

363 pregleda
Profimedia

Najnovija saznanja sugerišu da se nalazi na granici fizički mogućeg.Naučnici tvrde da su izračunali masu neutronske zvezde Crna udovica i otkrili da je upitanju najveći pulsar ikada otkriven, koji je 2,35 puta veći i od Sunca.Neutronska zvezda tj. pulsar PSR J0952-0607 je na ovaj način svrstan na gornju granicu koju su smatrali mogućom kada je masa u pitanju, što je čini idealnim kandidatom za ispitivanja ovih nebeskih tela radi boljeg razumevanja kvantnog stanja.

Istraživač Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli objašnjava da je naučnicima poznato kako materija izgleda u gustini nukleusa. Iako se neutronska zvezda ponaša poput većeg nukleusa, njena masa je 500.000 do milion puta veća od Zemljine, stoga predstavlja veliku nepoznanicu.Neutronskim zvezdama se smatraju ona nebeska tela koja imaju urušena jezgra, a nekada bile i do 30 puta veće od Sunca – pre nego što su eksplodirale i izbacile veći deo mase u svemir. Ono što ostane iza njih predstavlja jedan od najgušćih tela u svemiru, gušći i od crne rupe.

Interesantna činjenica je da je ta sva masa spakovana u sferu čiji prečnik iznosi oko 20 kilometara. Pri tako velikoj gustini protoni i elektroni mogu da se spoje i da postanu neutroni. A jedina razlika koja dovodi do toga da se ne uruši u crnu rupu jeste sila koja je potrebna da okupira isto kvantno stanje. Odlika pulsara je ta što su neverovatno brzi, njihova rotacija se meri u miliskenudama. Crna udovica se smatra drugim najbržim pulsarom u Mlečnom putu, koja se za jednu sekudnu okrene čak 707 puta oko svoje ose.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar