MEĐU IZMEĐU

CRV KOJI JEDE PLASTIKU

873 pregleda

Sposobnost crva da grickaju polietilen i luče glikol potiče od specifičnih bakterija koje se nalaze u njihovim crevima.

 Istraživači sa Univerziteta Brandon u Kanadi postigli su napredak u razumevanju prirode malog crva koji očigledno može da opstane na plastici, prenosi „Forbs”.

Magazin navodi da sićušno stvorenje, poznato kao „voštani crv, došao je u središte pažnje 2017. godine, kada su naučnici ustanovili da bi ova vrsta glista, koja inače živi u košnicama i jede vosak, mogla postati odgovor na bar neke aspekte problema sa zagađenjem životne sredine sa kojima se čovečanstvo suočava u današnje vreme. Naime, ova vrsta glista ima sposobnost da jede polietilen – vrstu plastike koja se obično koristi u ambalaži poput plastičnih kesa, i jako sporo se razgrađuje.

 Ovog puta istraživački tim je utvrdio da je oko 60 voštanih crva uspelo da pojede više od 30 kvadratnih centimetara plastične kese za manje od nedelju dana, izlučujući glikol, „oblik alkohola”, tokom procesa. Crvi su očigledno sposobni da izvrše takav podvig zahvaljujući specifičnim bakterijama koje se nalaze u njihovim crevima.

„Ono što naše istraživanje pokušava da otkrije je kako voštani crv i bakterije u njegovim crevima zajedno rade kako bi omogućili tako efikasnu razgradnju plastike. Jednom kada to shvatimo možemo da upotrebimo te informacije kako bismo osmislili bolje alate za uklanjanje plastike iz našeg okruženja, rekao je dr Brajan Kason, jedan od autora nove studije.

 Dr Kason i njegov kolega i koautor studije, dr Kristof  Lemoin žele da dodatno ispitaju vezu između crva i njihovih crevnih bakterija kako bi bolje razumeli sinergiju kojom se „ubrzava razgradnja plastike”, rekao je Lemoin.

(Izor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar