MEĐU IZMEĐU

DIPLOMA PRIZNATA U SVETU

1.263 pregleda
Pažljivi slušaoci (Mašinski fakultet)

Profesori Lidija Matija, Nenad Zrnić i Marko Miloš i student doktorskih studija Vanja Hasnović, svi odreda nekadašnji učenici Matematičke gimnazije, sadašnjim đacima ove ugledne škole predstavili su nedavno Mašinski fakultet u Beogradu.

Do sada nisam imala saznanja o tome koje se naučne oblasti izučavaju na Mašinskom fakultetu i nisam razmišljala o opciji da školovanje nastavim na studijama mašinstva, rekla je Katarina Stamenković, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, nakon prezentacije MF u toj školi od visokog nacionalnoj interesa za Srbiju.

Antonina Vukobrat je
maturant Matematičke
gimnazije i već je odlučila
da upiše Mašinski fakultet.

Katarina je jedna od talentovanih učenika koji su s pažnjom slušali svoje starije kolege, profesore i studente MF, nekadašnje đake Matematičke gimnazije, koji su im preneli svoja iskustva I ukazali na mogućnosti koje im pružaju studije mašinstva.

Katarinu, koju interesuju i biologija i programiranje, obradovalo je saznanje da na MF postoji smer biomedicinsko inženjerstvo – smer koji suštinski povezuje biologiju, medicinu i visoku tehnologiju. To znači da neću morati da biram između ta dva predmeta. Profesor Lidija Matija mi je dataljno predstavila nastavni program i način rada na tom smeru, tako da je Mašinski fakultet svakako jedna od opcija na koju mogu da računam nakon završetka škole, naglasila je naša sagovornica.

Bivši učenici

Bivši učenici

Antonina Vukobrat je maturant Matematičke gimnazije i već je odlučila da upiše Mašinski fakultet. Posebno je interesuje termoenergetika, a prezenatacija joj je bila prilika da se detaljnije informiše o tom smeru. Možda se tokom osnovnih akadmskih studija predomislim i na masteru odlučim za neki drugi smer, ali za sada moj izbor je termoenergetika, istakla ti Antonina.

O tome zašto je Mašinski fakultet pravo mesto za učenike Matematičke gimnazije, u veoma opuštenoj i neformalnoj atmosferi, govorili su profesori Lidija Matija, Nenad Zrnić i Marko Miloš, i student prve godine doktorskih studija Vanja Hasnović.

Dres Mašinskog fakulteta,
koji sam obukao pre nekih 40
godina ne bih menjao nizašta,
rekao je profesor Marko Miloš.

Napominući da joj je znanje koje je dobila u Matematičkoj gimnaziji veoma pomoglo ne samo tokom studija nego i u naučnom radu, prof. Matija je rekla da se za studije mašinstva opredelila jer je želela da studira automatko upravljanje. Iako je taj smer postojao i na ETF-u, opredelila sam se za mašinstvo iz prostog razloga što se robot ne može napraviti bez znanja mehanike, koja se izučava upravo na MF.

Ukoliko upišete mašinstvo, budite sigurni da ćete dobiti fakultet koji vam pruža strahovito mnogo mogućnosti. Pre svega, jednu vrstu sistemskog razmišljanja. To znači da vas Mašinski fakultet uči na koji način da razmišljate u različitim situacijama, ne samo u nauci i inženjerstvu nego i u različitim životnim situacijama, poručila je prof. Matija.

Profesor Nenad Zrnić, prodekan za međunarodnu saradnju, prisećajući se različitih anegdota iz školskih dana, rekao je da mu je Matematička gimnazija dala početni impuls, a studije mašinstva omogućile da se u potpunosti profesionalno ostvari.

Propitivanje profesora

Propitivanje profesora

Dres Mašinskog fakulteta, koji sam obukao pre nekih 40 godina ne bih menjao nizašta, rekao je profesor Marko Miloš. Da do tog dresa dođe pomoglo mu je ono što je postigao u Matematičkoj gimnaziji. Vi imate imate zavidno znanje i ono što vam samo malo fali da dođete na Mašinski fakultet, jeste da razmislite o sopstvenom afinitetu.

Naglasivši da je diploma MF priznata svuda u svetu, profesor Miloš je rekao da studije mašinstva obuhvataju 21 modul – od onih fundamentalnih, kao što je proizvodno mašinstvo do potpuno novih smerova koji su odgovor na zahteve tržišta.

Ako imate želju da ostavite nešto iza sebe, da stvorite nešto opipljivo, nešto čime ćete moći da se pohvalite i nakon nekoliko godina s ponosom uživate u saznanju da ste napravili pravu mašinu, Mašinski fakultet je pravo mesto, rekao je Vanja Hasanović, student doktorskih studija MF i alumni Formula studentskog tima „Drumska strela”.

Predstavljaući „Drumsku strelu” Vanja je posebno ukazao na činjenicu da kroz taj projekat studenti već tokom studija imaju priliku da u praksi primene stečena teorijska znanja i naprave nešto svoje.

Maturante, ali i učenike nižih razreda Matematičke gimnazije interesovalo je i to na koji način su organizovane studije mašinstva, koji smerovi postoje u oblasti energetike, koji se predmeti izučavaju na pojedinim modulima i mnoga druga pitanja vezana za mašinsko inženjerstvo.

(Izvor Mašinski fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar