MEĐU IZMEĐU

DIVLJI KONJI NE POSTOJE

1.980 pregleda
Prževalski konji (Vikipedija)

Ni divlji konji nisu divlji, to su pređašnji pripitomljeni begunci. Genetska analiza je neumoljiva, još jedno neprovereno verovanje odlazi u muzejk naučnih zabluda. Ustanovljeno je to na atovima koje nazicaju prževalskim.

Sandra Olsen (Vuipedija)

Sandra Olsen iz Arheološkog odseka Instituta za bioraznnovrsnost i Muzeja prirodnjačke istorije Univerzitet Kansas kaže da „više nema živih divljih konja, to je tužni deo priče”. Istražuvanje se temelji na nalazima sa dva nalazišta u severnom Kazahstana, zvanim Krasniji Jar i Botaj, na kojima su otkriveni najraniji dokazi pripitomljavanja konja (pre više od 5.000 godina).

Naučnici su sekvencirali genome 20 konja iz Botaja iz kostiju i zuba otkrivenih na tom mestu i još 22 konja iz celog evroazijskog područja. Nakon toga su uporedili drevne genome konja s već objavljenim genomima18 drevnih i 28 danšnjih konja.

Poreklo konja (Vikipedija)

I tako su saznali da su konji przevalski konji potomci ranije poznatih pripitomljenih konja pripadnika naroda Botaj iz severnog Kazahstana od pre 5.500 godina. To znači da su konji za koje su ljudi mislili da su divlji, zapravo, pripitomljeni konji koji su odbegli i podivljali.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar